Măsurile Alianței 2020 USR PLUS pentru îmbunătățirea votului din diaspora

Măsurile Alianței 2020 USR PLUS pentru îmbunătățirea votului din diaspora

Alianța 2020 USR PLUS propune o serie de măsuri în urma votului de pe 26 mai din diaspora. Modul în care s-a desfășurat votul reprezintă o ofensă directă pentru români și un atac asupra democrației și încălcarea unui drept fundamental: dreptul de a vota.

În consecință, Alianța 2020 USR PLUS propune mai multe măsuri pentru a evita, pe viitor, scenariul de pe 26 mai:

1) Introducerea votului prin corespondență și electronic, proiect depus deja de USR din luna martie 2018.

2) Diminuarea/simplificarea procedurilor administrative, mai ales eliminarea scrierii de mână a datelor personale prin utilizarea extinsă a sistemului SIMPV.

3) Sprijinirea cetățenilor și implicarea la nivel parlamentar pentru obținerea de noi secții de vot.

4) Demersuri pentru determinarea realistă a numărului și distribuției românilor din diaspora și propunerea îmbunătățirii procesului de vot.

5) Demiterea lui Teodor Meleșcanu, opoziția va depune o moțiune simplă în Parlament.

6) Înființarea unei Comisii de anchetă în Parlament privind votul din diaspora.

“Pe 26 mai am văzut că diaspora are putere. Îi încurajăm să o folosească și la următoarele alegeri. Însă pentru a nu repeta episodul alegerilor europarlamentare se impun numeroase reforme. Este absolut necesară introducerea imediată a votului prin corespondență, urmat de introducerea progresivă a votului electronic. În martie 2018 USR a propus o strategie pentru diaspora, printre ele era votul prin corespondență, rezultatul imediat ar fi folosirea sa la alegerile prezidențiale din toamnă. Propunerea se află în comisiile Camerei Deputaților și urmează să fie dezbătută în zilele următoare. Avem încredere că opoziția va susține acest proiect. Suntem a doua forță politică din țară, ne vom folosi de ea pentru a-i încuraja pe români să voteze în continuare și să fie tratați cu respect.”, a transmis senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.

Alianța 2020 USR PLUS consideră că măsurile propuse sunt vitale pentru buna funcționare a votului din diaspora, mai ales că urmează trei cicluri electorale. Pe lângă propunerile care ar simplifica votul din diaspora, susținem depunerea unei moțiuni simple pe numele ministrului de Externe Teodor Meleșcanu.

“Nimeni nu poate trece printr-o funcție publică asumată fără să plătească. Guvernul Dăncilă și ministrul Teodor Meleșcanu au responsabilitatea directă pentru proasta gestionare a alegerilor. Și în 2016 și în 2019 românii au votat în mod istoric, nicio secundă nu trebuie să uităm cine sunt vinovații. În țară au fost tipărite aproape 20 milioane de buletine de vot, pentru diaspora au fost 1.3 milioane de vot. Cu un raport de aproape 16 la 1, în condițiile în care avem aproape 5 milioane de români plecați peste graniță. La nivel de ștampile, în țară au fost comandate 94.000 iar pentru diaspora aproape 2.100. Cu aceste cifre este imposibil fizic să transformi 1.3 milioane de buletine de vot cu 2.000 de stampile. Presupui deliberat că 1 milion de oameni nu vor vota. Românii din diaspora merită mai mult respect”, a subliniat europarlamentarul Alianței 2020 USR PLUS Ramona Strugariu.

Organizațiile USR și PLUS din diaspora au început să organizeze întâlniri atât cu cetățenii pentru a le expune propunerile, și pentru a obține de la ei sugestii de îmbunătățire, dar și întâlniri cu autoritățile, ambasade și consulate, cu scopul de a găsi împreună cele mai bune soluții pentru ca românii din diaspora să primească respectul cuvenit la următoarele scrutine electorale.