USR, solicitare către Senat pentru urgentarea numirii Avocatului Poporului

USR, solicitare către Senat pentru urgentarea numirii Avocatului Poporului

Liderul senatorilor USR, Adrian Wiener, i-a transmis, astăzi, o solicitare lui Călin Popescu Tăriceanu pentru demararea procedurilor de numire a Avocatului Poporului. Propunerea USR, susținută de PNL și PMP, este Peter Eckstein-Kovacs.

Senatorul Adrian Wiener subliniază, în solicitarea către șeful Senatului, că se impune urgentarea convocării unei ședințe comune a Birourilor Permanente a Senatului și Camerei Deputaților săptămâna viitoare, dat fiind că funcția este vacantă de pe data de 15 aprilie.

Avocatul Poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată.

“Vrem ca ocuparea funcției să aibă loc cât mai curând, până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Avem o nominalizare excelentă, la propunerea societății civile, în persoana lui Peter Eckstein-Kovacs. Funcția de Avocat al Poporului este extrem de importantă. Toți am realizat acest lucru mai ales în ultimii doi ani când Victor Ciorbea a ales să fie Avocatul Infractorilor și să nu miște niciun deget pentru a apăra justiția. Începem reconstrucția României cu oameni cinstiți în funcții publice, Peter este unul dintre ei”, transmite senatorul USR Adrian Wiener.

“Constituția României arată că mandatul Avocatului Poporului este de 5 ani. Orice prelungire peste acest termen, precum cea potrivit căreia poate sta în funcție până la depunerea jurământului actualului Avocat al Poporului, este neconstituțională. Consider că trebuie urgentată procedura de numire pentru că, în prezent, funcția este ocupată de un personaj care nu apără interesele oamenilor, ba dimpotrivă. Parlamentul trebuie să declanșeze toate procedurile pentru o nouă numire cât mai curând.”, conchide senatorul USR George Dircă, Președintele comisiei pentru Constituționalitate din Senat.