Statul român nu respectă drepturile cetățenilor români plecați în străinătate de a le fi recunoscute calificările profesionale!

Statul român nu respectă drepturile cetățenilor români plecați în străinătate de a le fi recunoscute calificările profesionale!

Deputatul USR Cristina Iurișniți i-a solicitat ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să explice de ce nu a fost aplicată directiva europeană 2005/23/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale ale tuturor cetățenilor europeni.

“Nici până astăzi, după mai bine de 14 ani, autoritățile române nu au transpus Directiva 2005/36/CE, iar cetățenilor români plecați în străinătate le este foarte dificil să își echivaleze sau să le fie recunoscute diplomele din România. Este inadmisibil faptul că statul nu este capabil să răspundă nevoilor românilor plecați în străinătate, cu atât mai mult cu cât aceștia au demonstrat în nenumărate rânduri că dau dovadă de o înaltă pregătire și competență profesională.” transmite deputatul Cristina Iurișniți, membră în Comisia de Învățământ.

USR subliniază că, de exemplu, cetățenilor români plecați în Spania, nu le sunt recunoscute calificările de asistent medical generalist deoarece statul român nu și-a îndeplinit obligațiile legale de transpunere a Directivei.