Guvernul a adoptat OUG pentru ca pensiile private a milioane de români să ajungă în administrarea statului

Guvernul a adoptat OUG pentru ca pensiile private a milioane de români să ajungă în administrarea statului

Ordonanța de Urgență adoptată de Cabinetul Dăncilă joi, în secret, așa cum s-a întâmplat și cu alte acte normative dezastruoase pentru economie și pentru români, este dovada că PSD și ALDE se pregătesc pentru situația în care toți administratorii se vor retrage și reprezintă un nou pas în direcția naționalizării pensiilor private. Uniunea Salvați România condamnă ferm modul în care Guvernul României acționează în domeniul pensiilor private obligatorii, deși este vorba de 7,25 milioane de români care contribuie și de peste 11 miliarde de euro fonduri acumulate.

Pensiile administrate privat vor ajunge administrate… de stat! Guvernul Dăncilă urmează să scoată de pe piață toți administratorii privați din Pilonul II de pensii și să pună statul să ne administreze fondurile acumulate. Acesta e un efect intenționat al OUG 114/2018. Știti vreun exemplu de bună administrare a fondurilor private de către stat, în România, în ultimii 30 de ani? Ulterior, nimic nu va împiedica Guvernul să dea o nouă ordonanță prin care toate activele din Pilonul II să fie transferate la Pilonul I și, astfel, să se piardă definitiv”, a declarat deputatul Cristian Seidler, membru în Comisia de muncă a Camerei Deputaților.

Este clar că Guvernul vrea să pună cruce Pilonului II de pensii și că nu este interesat de un sistem sustenabil pe termen lung, ci numai de acoperirea temporară a golului de la bugetul de stat din care se fură masiv. Banii din Pilonul II sunt banii românilor și ceea ce face Guvernul echivalează cu o creștere a impozitelor și a taxelor”, a declarat și deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților.

Ordonanța de Urgență adoptată astăzi de Guvernul Dăncilă dă dreptul unei instituții publice – Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, controlat de Autoritatea de Supraveghere Financiară – să preia administrarea activelor acumulate în conturile individuale de pensii private din Pilonul II.

Actul normativ a fost adoptat fără dezbatere publică și fără ca măcar să fie trecut pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Deși instituțiilor private li se impun condiții drastice referitoare la capitalizare, motiv pentru care se vor retrage de pe piața din România, nu aceleași standarde se vor aplica instituției publice care va efectua, teoretic, buna administrare a banilor noștri. Care e contribuția ALDE la această decizie? Se lăudau că susțin Pilonul II de pensii, dar sunt complici, ca de fiecare dată, cu PSD”, a mai declarat deputatul USR Cristian Seidler.

USR solicită Guvernului României să nu naționalizeze pensiile private ale românilor.

Pilonul II de pensii reprezintă singura șansă a multor români la o pensie decentă, mai ales în condițiile în care sistemul public se confruntă cu probleme tot mai mari, populația României scade dramatic, iar raportul pensionari-angajați crește constant.

USR susține menținerea Pilonului II de pensii, concomitent cu eliminarea pensiilor speciale și respectarea principiului contributivității în sistemul public de pensii.