Acțiune de intimidare în Sectorul 6: Biroul Electoral a stabilit că materialele USR PLUS respectă legea

Acțiune de intimidare în Sectorul 6: Biroul Electoral a stabilit că materialele USR PLUS respectă legea

Biroul Electoral al Sectorului 6 a respins, vineri, o solicitare aberantă din partea PSD care cerea retragerea ziarului și a pliantelor electorale ale Alianței 2020 USR PLUS din spațiul public.

PSD a depus contestație, pe 15 mai, la Biroul electoral prin care cere Poliției Locale Sector 6 să urmărească voluntarii USR PLUS care împart materiale de campanie și să le confiște pe motiv că ziarul este defăimător prin utilizarea cuvintelor „penali, hoți, infractori”. Contestația a fost respinsă astăzi, 17 mai, cu 8 la 6 voturi în favoarea Alianței 2020 USR PLUS.  

Mai grav este că înainte ca Biroul electoral să ia o decizie, tot astăzi, 17 mai, membrii USR Sector 6 au fost legitimați de trei ori de Poliția Locală de sector în timp ce împărțeau ziarele și pliantele Alianței la stația de metrou Gorjului pe motiv că materialele sunt “denigratoare”. Alexandru Marica, unul dintre membrii USR a fost amenințat că va fi dus la secție cu forța dacă nu se legitimează, în contextul în care cu câteva minute înainte, un alt echipaj al Poliției îi legitimase invocând același motiv. Alexandru Marica va depune o plângere penală pe numele polițiștilor pentru intimidare și abuz, după legitimarea repetată și confiscarea ziarelor pentru a “le face o evaluare la secția de criminalistică”.

“S-a acționat la comandă politică pentru intimidarea voluntarilor și satisfacerea primarului PSD, domnul Gabriel Mutu. PSD e disperat pentru că va pierde alegerile și caută metode prin care să ne oprească pe ultima sută de metri. Nu este primul atac din campanie. Conținutul ziarului Alianței este în perfectă regulă și reflectă adevărul, țara noastră este condusă în prezent de penali, hoți și infractori. Este o realitate. Dar o vom schimba începând cu 26 mai”, a transmis deputatul Cătălin Drulă, coordonatorul campaniei din partea USR.

Alianța 2020 USR PLUS atrage atenția că, potrivit legilor electorale, competența de constatare a abaterilor și de aplicare a sancțiunilor aparține Poliției Române, nu Poliției Locale, care de multe ori este folosită ca aparat de intimidare la bunul plac al primarilor. Poliția Locală din Sector 6 nu avea niciun fel de atribuții să confiște ziarele voluntarilor USR PLUS, mai ales în condițiile în care nici nu exista o decizie a Biroului electoral.

“În România domnului Dragnea probabil că în curând va fi modificat DEX-ul și cuvinte precum hoț, penal, sau infractor nu vor mai putea fi folosite în spațiul public pentru că PSD se simte cu musca pe căciulă. Nici limba română și nici România nu sunt însă moșii ale lui Dragnea și asta se va vedea la alegeri.”, a subliniat Vlad Voiculescu, coordonatorul campanie din partea PLUS.

Alianța 2020 USR PLUS reclamă că reprezentantul PSD din Biroul Electoral al Sectorului 6 care a depus el însuși contestația împotriva USR PLUS a încălcat legea. În îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, membrii birourilor electorale exercită o funcție ce implică autoritatea de stat. Exercitarea corectă și imparțială a funcției de membru al biroului electoral este obligatorie. Nerespectarea acestei obligații atrage răspunderea juridică, civilă sau penală, după caz.