USR sesizează Curtea Constituțională cu privire la judecătorii CCR numiți de Parlament

USR sesizează Curtea Constituțională cu privire la judecătorii CCR numiți de Parlament

Uniunea Salvați România a depus, marți, două sesizări de neconstituționalitate cu privire la hotărârile prin care Senatul, respectiv Camera Deputaților i-a numit pe Cristian Deliorga și Gheorghe Stan în funcția de judecător la CCR.

Cei doi nu pot fi în același timp și judecători la Curtea Constituțională și magistrați. E adevărat, încă nu au depus jurământul, dar au fost publicate în Monitorul Oficial hotărârile de numire la Curte. De asemenea, nu a fost respectată condiția referitoare la înalta pregătire profesională. În cazul domnului Gheorghe Stan, am avut un set de întrebări în Comisie și în plenul Camerei Deputaților, fie a răspuns greșit, fie nu a răspuns. De asemenea, toate actele pe care le-a îndeplinit ca șef al Secției speciale au demonstrat că nu îndeplinește acea condiție referitoare la independența pe care trebuie să o manifeste un judecător la Curtea Constituțională. A cerut dosarul Tel Drum în nenumărate ori de la DNA, a dispus un control judiciar asupra fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care a fost demonstrat ilegal de Înalta Curte de Casație și Justiție, a retras apelul în dosarul de corupție al lui Viorel Hrebenciuc”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Având această dublă calitate, de numiți la CCR, cu publicarea hotărârilor în Monitorul Oficial, respectiv de magistrați în funcție, putem ajunge în situații absurde în care chiar ei ridică excepții de neconstituționalitate, respectiv admit sesizarea Curții, după care ajung să se pronunțe și în calitate de judecător al CCR”, a explicat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Tot ce s-a întâmplat în ultimul timp aruncă o umbră de îndoială asupra activității Curții Constituționale. Imaginea și credibilitatea Curții Constituționale sunt foarte importante și trebuie apărate, iar la Curtea Constituțională nu trebuie să ajungă marionete sau oameni care nu sunt pregătiți profesional.

În cazul Hotărârii Camerei Deputaților nr. 17/2019, prin care șeful Secției speciale pentru investigarea magistraților, Gheorghe Stan, a fost numit pentru a prelua mandatul de judecător al CCR de la Ștefan Minea, USR consideră că au fost încălcate art. 1 alin. (5), art. 144, art. 1 alin. (3) și (5), art. 143 și art. 145 din Constituție.

În ceea ce privește Hotărârea Senatului nr. 20/2019, prin care a fost numit judecător la CCR magistratul Cristian Deliorga, USR consideră că au încălcate art. 144 și art. 1 alin. (5) din Constituție.

Referitor la art. 144 din Constituție, acesta prevede că „funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior”.

Prin urmare, procurorul Gheorghe Stan și judecătorul Cristian Deliorga aveau obligația să-și prezinte demisia din calitatea de magistrat până la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârilor de numire la Curtea Constituțională.

Or, acest lucru nu s-a întâmplat. În plus, procurorul Gheorghe Stan a îndeplinit acte procesuale în calitate de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție ulterior publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Senatului de numire în funcție.

USR mai consideră, luând în considerare prestația candidatului Gheorghe Stan la audierile din Comisia juridică și CV-ul depus la Camera Deputaților, că acesta nu are anvergura profesională necesară ocupării funcției de judecător CCR, așa cum prevăd Consituția și Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.