Abrambureli și abuzuri în Educație. OMEN 3995/13.05.2019 trebuie anulat

Abrambureli și abuzuri în Educație. OMEN 3995/13.05.2019 trebuie anulat

Deputatul USR Cristina Iurișniți, membru în Comisia de învățământ și președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse, îi solicită ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, să anuleze ordinul care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare.

„În Educație, ambrambureala continuă cu nepăsare și dispreț față de elevi, părinți și profesori.

Încă un ordin de ministru care bulversează sistemul și care nu respectă legislația în vigoare.

Doamnă ministru, cum este posibil să anunțați schimbarea regulilor de pe azi pe mâine, într-un domeniu care are nevoie de predictibilitate?

În România, Justiția este sub asediu prin modificarea Codurilor penale și, în acest sens, am primit din partea Comisiei Europene o scrisoare semnată de Frans Timmermans care vorbește pentru prima oară de Articolul 7 și arată că ′Rule of law framework‵ este ultimul pas pe care Comisia Europeană îl poate face înainte de declanșarea ‵opțiunii nucleare′ în cazul României. Procedura este declanșată dacă există indicii clare de amenințare sistemică la adresa statului de drept al unui stat membru.

Cu siguranță e nevoie de astfel de mecanisme europene și pentru domeniul Educației.

Degeaba avem o lege a Educației daca ea nu e respectată de însăși ministra în funcție.

Articolul 76 spune clar:

(4) Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educației Naționale și este dată publicității, pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Unitățile de învățământ au obligația de a anunța public disciplina sau disciplinele la care se susține proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum și modul de utilizare a portofoliului educațional, până, cel mai târziu, la începutul clasei a VIII-a. Proba suplimentară de admitere se va susține la cel mult două discipline.

Ce face Ministrul Educației? Ecaterina Andronescu a emis ieri, 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social.

Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională.

De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

′Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal‵, spun și sindicatele, la fel și Federația națională a Asociațiilor de părinți, care este partener al MEN în comisia fantomă de dialog social.

Doamna Andronescu își bate joc de copii, părinți și cadre didactice.

Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte.

Susțin declarațiile Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“, ale Federației de părinți din Preuniversitar și solicit anularea OMEN 3995/13.05.2019.

Doamna Andronescu trebuie sa recunoască faptul că a dat un ordin peste noapte, fără să se consulte cu partenerii sociali, fără să-i pese de elevi, părinți si profesori.

Doamna ministru, abandonul școlar ridicat, analfabetismul funcțional, infrastructura școlară precară cu cele 2.400 de școli cu toaletele în curte, ca în Evul mediu, faptul că 1 elev din 3 nu lucrează în domeniul studiat, că suntem singura țară cu 4.500 de profesori necalificați, asta ar trebui să vă preocupe.

Dacă nu sunteți capabilă să urmăriți constant rezolvarea acestor probleme grave, mai bine dați-vă demisia!”