Senatorul PSD Liviu Pop nu-și prezintă scuze publice, dar îi reclamă pe cei care i-au taxat derapajele grave din discursuri

Senatorul PSD Liviu Pop nu-și prezintă scuze publice, dar îi reclamă pe cei care i-au taxat derapajele grave din discursuri

După ce a fost sancționat cu avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru gravele derapaje din declarațiile sale publice, senatorul PSD Liviu Pop nu a considerat necesar să-și prezinte scuze, chemând-o în instanță, în schimb, pe Cristina Iurișniți, deputat USR. Motivul? Aceasta a sesizat CNCD cu privire la afirmațiile false, care incitau la ură și discriminare etnică, făcute de fostul ministru PSD.

Deputatul USR Cristina Iurișniți a sesizat CNCD, în septembrie 2018, în calitatea sa de președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse, după ce Liviu Pop a afirmat că Forumul Democrat al Germanilor din România este continuatorul unei organizații naziste, fapt care contravine flagrant legislației în materia combaterii discriminării și a promovării simbolurilor naziste, fasciste, xenofobe sau rasiale.

În temeiul legii, CNCD a constatat derapajele grave din discursul public al lui Liviu Pop și l-a sancționat pe senatorul PSD cu un avertisment. Cu aceeași ocazie, Consiliul l-a sancționat cu 2.000 de lei amendă contravențională pe Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, pentru afirmații asemănătoare la adresa FDGR.

În loc să prezinte scuze publice pentru cele afirmate cu privire la Forumul Democrat al Germanilor din România, dând dovadă de o minimă decență și responsabilitate, Liviu Pop a ales să conteste în instanță decizia de sancționare, chemându-mă în judecată alături de CNCD pe data de 21 iunie 2019, citația fiind emisă în 23 aprilie 2019. Dreptul la un acces liber la justiție este de necontestat, însă, în același timp, acestuia îi corespunde corelativ o obligație de responsabilitate. În momentul când ocupi o funcție de demnitate publică și faci anumite afirmații jignitoare și discriminatoare, ești conștient că mesajul tău poate provoca grave prejudicii și poate afecta categorii sociale însemnate”, a declarat deputatul USR Cristina Iurișniți.

Prejudiciile create de senatorul PSD Liviu Pop, care nici până astăzi nu și-a prezentat scuze publice pentru afirmațiile făcute în august 2018, sunt cu atât mai însemnate dacă se ia în calcul moțiunea semnată de 22 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, reprezentând 11 state membre, prin care s-a cerut o investigație asupra modului în care România își protejează minoritățile.

Reprezentanții PSD susțin pe toate vocile și pe toate căile de comunicare cât de buni patrioți sunt ei, dar nu ratează nicio ocazie să facă România de râs în Europa și să incite la ură și discriminare.