UE adoptă măsuri pentru limitarea distribuției de acizi grași trans, o propunere legislativă USR pe care PSD a blocat-o doi ani

UE adoptă măsuri pentru limitarea distribuției de acizi grași trans, o propunere legislativă USR pe care PSD a blocat-o doi ani

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat REGULAMENTUL (UE) 2019/649 AL COMISIEI din 24 aprilie 2019 de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acizii grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală.

Noile reglementări ale Uniunii Europene sunt identice propunerilor legislative înaintate de Senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic, propuneri legislative blocate de PSD-ALDE mai bine de doi ani.

”În cei doi ani de zile în care legea propusă de noi a fost blocată de PSD s-ar fi putut salva viața a peste 10.000 de persoane. Nimic nu poate dovedi mai bine fariseismul PSD-ului, care clamează că vrea binele românilor, decât indiferența față de lucruri care chiar contează, precum sănătatea acestui popor. Timp de doi ani, senatorii PSD-ALDE au considerat că limitarea conținutului de acizi grași trans nu este o prioritate, că legea mai poate să aștepte, că industria nu este pregătită, etc, etc, că dacă propunerea vine de la USR ea trebuie ”îngropată”, fără să le peste că în acest timp sute și mii de români se îmbolnăvesc și mor”, transmite senatorul USR Adrian Wiener.

Conform definiției din noile reglementări UE, acizii grași trans sunt substanțe care nu sunt vitamine și minerale și care au fost identificate ca având efecte dăunătoare asupra sănătății. La fel ca și în propunerea legislativă a USR, noile reglementări ale Uniunii Europene prevăd ca acizi grași trans din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, să nu depășească 2 grame la 100 g de grăsime.

Operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.

Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua să fie introduse pe piață până la 1 aprilie 2021. La 15 mai 2018, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat eliminarea acizilor grași trans produși pe cale industrială din alimentele consumate la nivel mondial.