Proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale, blocat de peste un an în Camera Deputaților

Proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale, blocat de peste un an în Camera Deputaților

Coaliția PSD-ALDE din conducerea Camerei Deputaților refuză să introducă în dezbaterea deputaților proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale inițiat de parlamentarii Uniunii Salvați România. Proiectul nu este supus dezbaterii și votului pentru ca românii să nu vadă că Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și ceilalți membri ai PSD și ALDE apără pensiile parlamentarilor de zeci de mii de lei, deși susțin public că-i preocupă veniturile românilor de rând.

Proiectul de lege de abrogare a pensiilor speciale, depus de USR la Senat în octombrie 2017, este blocat de peste un an de zile în Camera Deputaților. Comisia pentru muncă, la șefia căreia se află deputatul PSD Adrian Solomon, avea termen pentru redactarea raportului 19 aprilie 2018.

De la începutul acestei sesiuni, am cerut constant introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectului de lege privind abrogarea pensiilor speciale. Coaliția PSD-ALDE refuză sistematic, deși știu foarte bine că avem un sistem bolnav de pensii, în care toată lumea contribuie la fel, dar unii mai cu moț primesc mai mult. Cea mai mare pensie specială este de peste 55.000 de lei pe lună în condițiile în care există, din păcate, mulți pensionari care trebuie să se decurce cu doar 600 de lei. PSD și ALDE dovedesc lașitate extremă blocând acest proiect deoarece nu vor ca românii să vadă că apără pensiile speciale de zeci de mii de lei pe lună”, a declarat Cristina Prună, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Proiectul de lege depus de USR prevede, printre altele, eliminarea pensiilor speciale ale funcționarilor parlamentari, ale senatorilor și deputaților, ale personalului Curții de Conturi și Curții Constituționale. De asemenea, prevede modificarea Codului fiscal în sensul eliminării deductibilității contribuției pentru pensiile facultative și eliminarea impozitării lor.

Cea mai mare pensie specială încasată în luna aprilie a ajuns, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, la 56.000 de lei. În 2019, echivalentul a circa 2 miliarde de euro se va duce pe pensiile speciale. În același timp, România are peste 870.000 de pensionari care trăiesc cu mai puțin de 600 de lei pe lună.