Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, numiți judecători la CCR cu încălcarea legii

Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, numiți judecători la CCR cu încălcarea legii

Uniunea Salvați România dezaprobă ferm modul în care coaliția PSD-ALDE și-a impus propunerile pentru funcțiile de judecător al Curții Constituționale, cu sfidarea totală a Opoziției și a Parlamentului și, mai ales, cu încălcarea legii. Prin votul dat marți de Senat și Camera Deputaților, această instituție vitală este pusă total sub papucul lui Liviu Dragnea.

USR rămâne consecventă, susținem de doi ani și jumătate ideea că trebuie numiți la Curtea Constituțională profesioniști ai Dreptului și care nu fac parte din partide politice, pentru că, altfel, rămânem în aceeași paradigmă în care CCR tinde să devină un actor politic, în loc să fie un arbitru al funcționării societății și al respectării Constituției”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

În ciuda importanței deosebite a numirilor făcute marți de cele două Camere, coaliția PSD-ALDE a refuzat parlamentarilor dreptul de a-și exercita votul în deplină cunoștință de cauză, făcând un zid de apărare în jurul celor doi candidați propuși de PSD, procurorul Gheorghe Stan și judecătorul Cristian Deliorga.

Aceștia au fost protejați de președinții celor două Comisii juridice de întrebările care aveau drept scop doar cunoașterea mai îndeaproape a calităților profesionale expuse în CV-uri.

După simulacrul audierilor din comisii, ședința plenului a continuat în aceeași manieră, fără ca persoanele propuse pentru cele două funcții de judecător la CCR să fie audiate cu adevărat și să răspundă la întrebările parlamentarilor, așa cum prevede legea.

Noi am cerut ca procedura parlamentară să se desfășoare în mod corect, așa cum prevede legea, considerând că este vorba și de o formă de respect față de Parlamentul României. Dar, coaliția PSD-ALDE nu mai are demult respect, nici față de Parlament, nici față de lege, nici față de români. S-au învățat să trateze instituțiile statului ca pe bunurile lor proprii, ca pe niște simple instrumente prin care să-și atingă scopurile murdare. O ultimă dovadă, avansarea procurorului Gheorghe Stan la CCR, după ce Secția pe care o conduce a încercat să blocheze dosarul Tel Drum cerând să-l preia de la DNA”, a declarat Cristina Prună, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

CCR este o instituție de prim rang printre instituțiile din România. Fără CCR, democrația și statul de drept nu pot fi concepute și, din păcate, judecătorii Curții sunt numiți în continuare exclusiv de către politicieni. Au încălcat și legea în cadrul procedurii parlamentare, dar asta nu este ceva nou pentru coaliția PSD-ALDE”, a precizat și Stelian Ion, vicelider al grupului USR din Camera Deputaților și membru în Comisia juridică.

Legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale prevede, la art. 5 alin. (5), că vor fi audiați candidații și în comisie, și în plenul Camerei.

USR militează pentru depolitizarea Curții Constituționale, prin schimbarea modalității de numire a judecătorilor CCR, dar și a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească un candidat, în sensul introducerii unei condiții eliminatorii, și anume să nu fi fost membru al vreunui partid politic în ultimii nouă ani.