Sesizări la CCR pe modificările aduse Legii medierii și Legii pentru prevenirea și sancționarea faptelor de corupție

Uniunea Salvați România a depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate cu privire la modificările aduse Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator. Sesizarea a fost semnată și de deputați PNL. De asemenea, deputații USR au sesizat CCR, alături de deputați PNL, cu privire la modificarea adusă art. 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

În ceea ce privește modificările aduse Legii medierii, USR apreciază că Parlamentul nu a ținut cont de Decizia nr. 560/2018 a CCR, prin care Curtea a constatat că erau neconstituționale mai multe prevederi prin care erau reintroduse obligațiile încercării procedurii medierii anterior inițierii unui proces și dovedirii acestui fapt în fața instanței, respectiv era introdusă obligația judecătorului de a trimite părțile la mediere, în anumite cauze care se află pe rolul primei instanțe de judecată de mai mult de 18 luni fără a fi soluționate.

Când vroiau să o înlăture cu orice preț pe Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA, liderii PSD și PNL invocau toată ziua comportamentul lipsit de loialitate constituțională de care ar fi dat dovadă aceasta, pentru că nu a anticipat ce avea să scrie CCR într-o decizie de peste câteva luni. Acum, când însuși Parlamentul ignoră flagrant decizii ale Curții Constituționale, liderii PSD-ALDE nu mai văd nicio problemă. Este la fel ca la ′abuzurile statului paralel‵. Vorbesc continuu de abuzuri, dar principalele abuzuri sunt comise tocmai de ei”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

„Prin încălcarea efectelor erga omnes ale deciziei de constatare a neconstituționalității, legiuitorul procedează într-un mod contrar comportamentului constituțional loial de care acesta trebuie să dea dovadă față de instanța constituțională și față de jurisprudența acesteia. Întrucât respectarea jurisprudenței Curții Constituționale constituie una dintre valorile care caracterizează statul de drept, obligațiile constituționale care rezultă din jurisprudența instanței constituționale circumscriu cadrul activității legislative viitoare. Or, prin adoptarea unei soluții legislative similare cu cea constatată, în precedent, ca fiind contrară dispozițiilor art. 1 alin. (5) și art. 27 din Constituție, legiuitorul acționează ultra vires, încălcându-și obligația constituțională rezultată din art. 147 alin. (4) din Constituție”, se arată în textul sesizării formulate de USR.

Cât privește sesizarea depusă cu privire la modificarea art. 12 din Legea nr. 78/2000, USR consideră că încalcă Legea fundamentală prevederile prin care sunt dezincriminate faptele prevăzute în cuprinsul lit. a) și b) ale art. 12 în cazul în care faptele sunt săvârșite în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum și în cazul în care faptele sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale.

Semnatarii sesizării consideră că modificarea adusă art. 12 din Legea 78/2000 încalcă dispozițiile art. 1 alin. (3) și ale art. 147 alin. (4) din Constituția României. Concret, în cadrul procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei CCR nr. 584/2018, Parlamentul României a ignorat considerente cu caracter general din decizia precizată, fapt care afectează, din perspectivă constituțională, conținutul articolului unic în forma adoptată după reexaminare.