Au votat să pună mâna pe aurul României. Tratatul de funcționare al UE, ignorat de PSD-ALDE

Au votat să pună mâna pe aurul României. Tratatul de funcționare al UE, ignorat de PSD-ALDE

În aceeași zi în care a dat o lovitură devastatoare sistemului de Justiție, coaliția PSD-ALDE a lovit și în credibilitatea României pe piețele financiare, votând proiectul de lege prin care Banca Națională a României va fi obligată să repatrieze integral rezerva de aur a țării.

Reprezentanții PSD-ALDE vorbesc despre naționalism și despre cât de natural este ca o țară să-și păstreze avuția acasă, nu în depozite din străinătate. Nu spun însă nicio vorbă despre faptul că proiectul votat încalcă flagrant Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE) și Decizia 98/415/CE a Consiliului. Cum nu spun nicio vorbă nici despre obligația de a obține pentru modificarea Statutului BNR avizul Băncii Centrale Europene.

Pentru ca adevărul să nu se afle, parlamentarii PSD-ALDE au votat, de altfel, la foc automat proiectul de lege, înainte ca propriul Guvern să emită punctul de vedere în care atrăgea atenția că este obligatorie consultarea Băncii Centrale Europene.

Este vorba de un proiect de lege adoptat pe șest, care nu are nici avizul BNR, nici al Băncii Centrale Europene. PSD-ALDE invocă drept argument pentru repatrierea aurului comisioanele mari care se plătesc pentru a ține aurul la Londra. Un studiu serios ar fi arătat însă cât ar fi și comisioanele plătite pentru a ține rezerva în România, pentru că să aduci aurul înapoi, să-l ții aici, să-l păzești presupune de asemenea niște costuri. În plus, aurul ținut la Londra este certificat de un terț credibil, iar asta conferă, mai departe, credibilitate României. Pentru că așa vor Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, România nu se va mai bucura nici măcar de această credibilitate. Și la ce vor folosi aurul? Vor să-l vândă? Și, dacă da, cui? Și la ce preț și în ce mod? În urma PSD-ALDE, România rămâne doar cu deficite mai mari, datorii mai multe și o credibilitate scăzută”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia pentru buget a Camerei Deputaților.

PSD ar trebui să meargă la Moscova dacă este preocupat de naționalism, nu la Londra. La Moscova este tezaurul care trebuie recuperat. Pentru acela ar trebui să se bată social-democrații, nu pentru cel de la Londra, pentru că acesta este deja al nostru, al românilor”, a precizat și deputatul Cosette Chichirău, vicelider al grupului USR din Camera Deputaților.

Cele peste 100 de tone de aur ale României, în valoare de circa 3,8 miliarde de euro, nu sunt ale lui Dragnea și ale lui Vâlcov și acest mod iresponsabil de guvernare trebuie să înceteze. Primul pas, pe 26 mai.