Apelul USR către UDMR și minoritățile naționale: Nu fiți complici la ciopârțirea Codurilor penale!

Uniunea Salvați România solicită deputaților UDMR și ai minorităților naționale să nu voteze, în ședința de miercuri a plenului Camerei Deputaților, cele peste 300 de modificări pe care PSD-ALDE vrea să le aducă legislației penale în beneficiul exclusiv al lui Liviu Dragnea și al altor infractori. Voturile UDMR și ale minorităților naționale sunt esențiale pentru viitorul României. PSD și ALDE au 158 de deputați, iar pentru adoptarea proiectelor de modificare a Codurilor penale este nevoie de 165 de voturi.

Modificările pe care coaliția PSD-ALDE insistă să le efectueze la Codul penal și Codul de procedură penală ignoră total recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene, dar și unele decizii ale Curții Constituționale.

Este cea mai gravă situație din ultimii doi ani de zile din punct de vedere legislativ, pentru că aceste modificări îi ajută în mod substanțial pe infractori. Vorbim nu doar de cei care au săvârșit fapte de corupție, ci vorbim și de cei care săvârșesc fapte cu violență, traficanți de arme, de droguri, etc. Aceasta este politica PSD, aceasta este maniera în care ei legiferează. Așteaptă momentul cel mai prielnic din punctul de vedere al oportunității, au pus aceste proiecte în perioada din imediata apropiere a sărbătorilor, când oamenii sunt preocupați în mod firesc de alte chestiuni. Sperăm ca UDMR și reprezentanții minorităților naționale să nu fie complicii PSD și ai ALDE la aceste maltratări ale legislației penale și la această favorizare a infractorilor. Toți acești reprezentanți au fost trimiși în Parlamentul României pentru a da legi în favoarea românilor cinstiți, nu a infractorilor. Este foarte important ca aceștia să conștientizeze că au o foarte mare responsabilitate și că de ei depinde cursul pe care îl va avea România”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

USR va contesta la Curtea Constituțională proiectele de modificare a Codurilor penale, așa cum a făcut-o și în 2018, demers care a avut ca finalitate eliminarea a alte peste 100 de modificări nocive. Modificări care, dacă ar fi fost după PSD-ALDE, ar fi fost acum în vigoare, cu efecte neprevăzute și iremediabile.

Acum, reducerea termenelor de prescripție echivalează, practic, cu o amnistie mascată. Dosare penale în lucru se vor închide, iar infractorii vor scăpa de pedeapsă dacă au fost suficient de abili să tragă de timp suficient de mult. Așa cum este cazul lui Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Tot în beneficiul direct al lui Liviu Dragnea sunt și alte modificări impuse de PSD-ALDE. Introducerea în cazurile de revizuire a neredactării și/sau nesemnării hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluționarea cauzei în fond și la dezbateri va deschide posibilitatea contestării sentinței definitive primite de Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul”. În același timp, alte modificări aduse Codului de procedură penală amenință să arunce în aer dosarul „Tel Drum”, în care acesta este acuzat de constituire de grup infracțional organizat.

Nu în ultimul rând, prin modificarea condițiilor pentru liberarea condiționată, mii de deținuți vor fi eliberați mai repede din penitenciare. Aceasta pentru că tot au eliberat PSD și ALDE, prin recursul compensatoriu, în doar un an și jumătate, peste 14.000 de condamnați, inclusiv criminali, violatori, pedofili și tâlhari.

Pe lângă toate acestea, bunurile obținute ilegal vor fi mai greu de confiscat, pentru că PSD-ALDE, în loc să țină cont de directiva europeană privind confiscarea extinsă, nu caută decât să pună piedici în aplicarea acestei măsuri.

Infractorii vor să scape de răspundere pentru ce au făcut, vor să fure în continuare și să rămână cu toți banii!