USR și CEPA au dezbătut situația României ca membru NATO în contextul poziționării strategice la Marea Neagră

USR și CEPA au dezbătut situația României ca membru NATO în contextul poziționării strategice la Marea Neagră

Uniunea Salvaţi România a organizat şi găzduit ieri, 15 aprilie a.c., o dezbatere având ca principală temă contextul actual de securitate și diplomație la Marea Neagră și perspectiva ridicării profilului regiunii la rang de actor strategic de importanță globală, raportat și la realitatea și interesele statelor riverane și ținând cont și de situația relațiilor dintre SUA și Rusia.

Dezbaterea, devenită deja o tradiţie pentru USR, a fost organizată împreună cu Center for European Policy Analysis (CEPA) din Washington DC şi a fost centrată în jurul prezentărilor susţinute de general-locotenentul (r) Ben Hodges, expert în strategii de securitate și fost comandant militar al forțelor armate americane din Europa, de Peter Doran, CEO CEPA și de Corina Rebegea, Directorul inițiativei SUA – România din cadrul CEPA.

La dezbaterea organizată la grupul parlamentar USR din Camera Deputaţilor au participat parlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor din România cu atribuţii în domeniile politicii externe şi apărării, experţi din mediul academic şi din societatea civilă, precum şi reprezentanţi ai presei de specialitate.

Dezbaterea a demonstrat, o dată în plus, cât este de important ca România să nu se transforme într-o vulnerabilitate a NATO şi UE din cauza unor decizii politice greşite, dictate de interese personale. Statele Unite şi NATO vor ca România să devină principalul pol de stabilitate şi de securitate din regiune, principalul actor prin care NATO şi SUA să îşi dorească să investească în proiecte care să conecteze Alianţa Nord-Atlantică de întreaga regiune a Mării Negre şi de state partenere precum Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, precum şi în proiecte de interconectare strategică cu alte regiuni de pe glob”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, care a şi moderat evenimentul.

General-locotenentul (r) Ben Hodges a atras, însă, atenția asupra importanței cruciale pe care o are infrastructura, capitol la care România este încă deficitară.

Vedem tot mai evident cum o nouă cortină de fier se instalează în regiunea Mării Negre, iar Republica Moldova, Ucraina şi Georgia sunt, din păcate, de cealaltă parte a acesteia. Avem nevoie de România şi din perspectiva celor trei state partenere, cu care trebuie să intensificăm contactele şi să descoperim proiecte specifice în care să le implicăm. România este principalul nostru partener de dialog şi ar putea deveni principalul actor al NATO în regiune, însă avem nevoie şi de eforturi din partea României. Atât prosperitatea economică, cât şi securitatea României sunt direct legate de obiectivul investiţiilor în infrastructură! Aveţi mare nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii şi o puteţi face prin fonduri europene, unde, din păcate, România se află pe ultimul loc în UE”, a transmis fostul comandant militar al forțelor armate americane din Europa.

Subiectul investițiilor a fost abordat și de Peter Doran, CEO-ul CEPA, care s-a referit și la securitatea României.

Avem tot mai mult nevoie de noi proiecte şi de noi investiţii, inclusiv din partea României, pentru a ţine România pe agenda strategică a Statelor Unite. Avem o datorie istorică ca de data aceasta să menţinem Statele Unite ale Americii ca principalul garant de securitate pentru România! Unul dintre domeniile în care România excelează şi în care pot fi intensificate eforturile este cel al capabilităţilor cibernetice. Noi investiţii în tehnologie şi resursă umană pentru securitatea şi infrastructura mediului cibernetic, aşa cum este tehnologia 5G, pot deveni un nou liant pentru relaţiile dintre România şi SUA”, a precizat conducătorul CEPA.

„Oamenii politici trebuie să creeze cadre de dezbatere tot mai ample cu experţi din România şi din străinătate care să îi ajute în crearea unor decizii de politică externă şi de apărare bazate pe o cercetare de specialitate. Avem nevoie de gândirea şi de contribuţiile experţilor şi noi, la USR, încercăm să atingem acest obiectiv prin astfel de dezbateri”, a concluzionat Dan Barna la finalul dezbaterii.