“Până hăt de carte!” a ajuns la Belcești cu o donație de 330 de cărți  Senatorul Dan Lungu: Bibliotecile de la sate au nevoie de mult mai multe lucruri, nu doar de cărți

“Până hăt de carte!” a ajuns la Belcești cu o donație de 330 de cărți Senatorul Dan Lungu: Bibliotecile de la sate au nevoie de mult mai multe lucruri, nu doar de cărți

Senatorul USR Iași Dan Lungu a făcut o vizită în comuna Belcești, vizită care a inclus o donație de carte, alături de membri ai fililalei USR Belcești, condusă Octavian Didi Constantinescu, în cadrul proiectului Până hăt de carte!. Donația a inclus un număr de 330 de volume și a intrat în fondul Bibliotecii Comunale Belcești, care cuprinde 14.703 volume. Biblioteca a fost fondată în 1898 și este coordonată de bibliotecarul Corneliu Popescu, iar serviciile instituției sunt accesate de 564 de cititori activi, conform datelor oficiale.

Istoria bibliotecii spune că aceasta continuă tradiţia bibliotecii săteşti, fondată în anul 1898 şi a bibliotecii Clubului de lectură ”D. Anghel”, înfiinţat în 1915. Colecţiile bibliotecii sunt constituite din 14.703 unități de inventar, 14.567 cărţi şi publicaţii seriale, 136 documente audio-video.

Vizita de la Belcești a fost o ocazie pentru un dialog al senatorului cu membrii USR Belcești, cu autoritățile locale, directoarea școlii și coordonatorul bibliotecii. În cadrul bibliotecii există Clubul Copiilor Belcești, coordonat de Maria Popa, care ar avea nevoie de donații constând în: hârtie de desen, acuarele, pensule și alte accesorii de desen și pictură.

“Simt că lumea rezonează cu proiectul nostru, pentru că donațiile cresc de la o săptămână la alta. Mi-aș dori ca, dincolo de reticența de a se implica alături de un nume politic, mai multe firme să se alăture demersului nostru, al cărui scop le asigur este strict revitalizarea stării culturii de la sate. Am dori să dezvoltăm și să transmitem ecoul inițiativei noastre, Adoptă o bibliotecă!, prin care bibliotecile să primească mobilier, calculatoare, accesorii, jocuri pentru ludoteci ș.a., pentru că bibliotecile nu au nevoie doar de cărți”, subliniază Senatorul Dan Lungu, inițiatorul campaniei Până hăt de carte!.

Belcești este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Belcești (reședința), Liteni, Munteni, Satu Nou, Tansa și Ulmi. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Belcești se ridica la 10.555 de locuitori.

Până hăt de carte! s-a născut în urma identificării problemelor în privința consumul de cultură și educației, cu precădere în mediul rural. De cele mai multe ori, problemele mediului rural sunt puse pe modul „așteptare” și mai apoi uitate cu desăvârșire.

Doritorii de a se implica și de a dona cărți pentru bibliotecile satelor județului Iași, o pot face prin intermediul partenerilor campaniei sau la sediul biroului parlamentar:

• Biroul Parlamentar: Str. Grigore Ureche, nr. 3, bloc Walter Mărăcineanu, mezanin;
  • Retro Cafe: Str. Lascăr Catargi, nr. 50;
  • Meru: Bld. Carol I, nr. 3;
  • Cafeneaua Noastră: Str. Sf. Lazăr, nr. 30.

Totodată, cei care vor să doneze şi se află în imposibilitatea de a ajunge la punctele de colectare mai sus menționate, pot apela 0725 321 313 și o echipă de voluntari se va deplasa la domiciliu pentru a le prelua.