Uniunea Salvați România susține nominalizarea Mădălinei Turza la Premiul pentru drepturile omului „Vaclav Havel“ 2019

Uniunea Salvați România susține nominalizarea Mădălinei Turza la Premiul pentru drepturile omului „Vaclav Havel“ 2019

USR a propus Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) nominalizarea Mădălinei Turza, activistă pentru drepturile copiilor cu dizabilități, pentru cel mai important premiu european de recunoaștere a luptelor în favoarea drepturilor omului în Europa și în lume. Pentru această propunere, USR a atras, de asemenea, susținerea mai multor deputați europeni membri ai APCE.

Născută în 1978, Mădălina Turza este fondatoarea Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), care oferă asistență (inclusiv juridică) părinților, militează pentru integrarea copiilor cu dizabilități în școli de masă, în locul segregării în școli speciale și în condiții improprii, a dezvoltat o rețea națională a câtorva zeci de părinți și lideri regionali și a depus în Parlamentul României prima propunere de lege privind drepturilor acestor copii. În 2019, Mădălina Turza a făcut parte din grupul cetățenesc european care prezintă Comisiei Europene un proiect legislativ pentru introducerea obligatorie a educației incluzive în toate țările membre UE.

„Atunci când statul eșuează să aibă grijă de cetățenii săi, iar copiii cu dizabilități sunt printre cei mai vulnerabili cetățeni, avem din fericire astfel de exemple de implicare civică. Politicienii care plâng pe la televizor că sunt încălcate drepturile penalilor și ale pușcăriașilor ar trebui să aibă o discuție cu doamna Turza și să afle care sunt problemele reale a zeci de mii de părinți, care privesc neputincioși cum ‵sistemul′ le abandonează an de an copiii”, a precizat Dan Barna, președintele USR.

„O admir pe Mădălina Turza pentru efortul, energia, extraordinara capacitate de organizare de care a dat dovadă bătându-se zi de zi cu statul român și nenumăratele situații de marginalizare a copiilor cu dizabilități. Cred că munca ei și a CEDCD nu doar că ajutat direct mulți astfel de copii, dar, mai ales, a făcut mult mai vizibilă problema educației incluzive în România – și e cazul ca drepturile copiilor cu dizabilități la educație și la participare în viața socială să devină o prioritate europeană“, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, membru în delegația României la APCE.

Premiul „Vaclav Havel” e acordat începând din anul 2013, de către APCE, Biblioteca „Vaclav Havel“ și Fundația Carta 77, activiștilor cu rol important în demascarea încălcărilor flagrante ale drepturilor omului sau în mobilizarea opiniei publice ori a comunității internaționale pentru o cauză. Câștigătorul din 2018 a fost Oyub Titiev, conducătorul biroului din Groznâi al Centrului Memorial din Cecenia. Câștigătorul din 2019 va fi anunțat la finalul lunii septembrie.