Semnal de alarmă: PSD vrea o lege care să blocheze ascensiunea unor magistrați incomozi la CCR

Semnal de alarmă: PSD vrea o lege care să blocheze ascensiunea unor magistrați incomozi la CCR

Uniunea Salvați România condamnă strategia Partidului Social Democrat de a depune și de a adopta tacit proiecte de lege cu dedicație, care încalcă flagrant Constituția. În funcție de cum dictează interesul conducerii PSD, în Parlament ajung să fie adoptate fie proiecte care privilegiază evident anumite persoane, fie proiecte menite să împiedice ascensiunea profesională a altora, care nu sunt în grațiile șefului din Kiseleff.

Camera Deputaților a adoptat tacit, vineri, 5 aprilie, prin grija majorității PSD-ALDE, un proiect de lege care introduce noi interdicții pentru judecătorii Curții Constituționale. Inițiativa, semnată de deputații PSD Liviu Pleșoianu și Cătălin Rădulescu, stabilește că nu pot fi judecători la CCR persoanele care fie au generat conflicte juridice de natură constituțională, fie au desfășurat „o activitate de cooperare cu lucrători sau colaboratori ai unui serviciu de informații în baza unor protocoale sau a unor alte documente cu caracter secret”.

„Un condamnat penal și un susținător fervent al dreptului infractorilor de a fura nepedepsiți au propus modificarea Legii de organizare și funcționare a CCR sperând că vor împiedica astfel numirea unor magistrați în funcția de judecător CCR. Se tem de Laura Codruța Kovesi și în somn, ar face orice să o înlăture din funcție pe doamna Cristina Tarcea și ar vrea să elimine posibilitatea ca astfel de magistrați competenți să fie numiți la CCR. Ei vor să numească la CCR doar politruci, doar foști fruntași de partid care să le facă jocurile murdare”, a precizat Stelian Ion, deputat USR, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

„Este un nou abuz comis de majoritatea PSD-ALDE aici în Camera Deputaților. Chiar și fără raport, inițiativa legislativă putea fi dezbătută în plenul Camerei, dar majoritatea PSD-ALDE nu știe cum să mai ascundă de ochii Opoziției și ai presei proiectele nocive care încalcă Legea fundamentală și principiile de bază ale statului de drept. Liviu Dragnea și oamenii lui abuzează legile, Constituția și răbdarea românilor”, a declarat Cristina Prună, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Proiectul lui Rădulescu și Pleșoianu a primit avize negative și de la Guvern și de la Consiliul Legislativ, dar a fost adoptat tacit deoarece majoritatea PSD-ALDE care controlează Biroul Permanent al Camerei Deputaților nu și-a îndeplinit obligația de a introduce inițiativa pe ordinea de zi a plenului. În aceste condiții, Opoziția a fost lipsită de posibilitatea de a dezbate și critica proiectul de lege care încearcă în mod evident să blocheze ascensiunea unor magistrați incomozi la CCR.

Situația este cu atât mai gravă cu cât inițiativa este evident neconstituțională, deoarece condițiile de numire în funcția de judecător la CCR sunt expres și limitativ prevăzute de Constituție, iar adăugarea prin lege a unor noi condiții excedează cadrului constituțional.

În plus, referitor la cooperarea în baza unor protocoale, USR atrage atenția că nu există vreo sentință judecătorească prin care să fi fost declarate ilegale protocoalele din Justiție și că, de fapt, este vorba de aceeași temă falsă creată și aruncată în spațiul public de penalii din PSD și ALDE pentru a decredibiliza lupta împotriva corupției și toate instituțiile implicate în aceasta.

USR consideră că trebuie reformată din temelii Curtea Constituțională și că actuala modalitate de numire a judecătorilor face ca elementul politic să domine tot mai evident factorul juridic.