PSD ne scoate din Europa doar ca să scape Liviu Dragnea de pușcărie

PSD ne scoate din Europa doar ca să scape Liviu Dragnea de pușcărie

Uniunea Salvați România salută decizia Comisiei Europene de a discuta, în premieră, despre situația statului de drept în România, mai ales în contextul în care, potrivit unor discuții lansate în spațiul public, Guvernul intenționează să adopte miercuri, 3 aprilie, o ordonanță de urgență de modificare a Codurilor Penale.

“Dacă dă ordonanță de urgență, Guvernul PSD-ALDE aruncă în aer statul de drept din România. Consecința ar putea fi activarea Articolului 7 din Tratatul UE, așa-numita „opțiune nucleară”, dar și suspendarea fondurilor europene. O avertizăm pe Viorica Dăncilă să nu își pună semnătura pe OUG-ul care îl scapă pe Dragnea de pușcărie. Va rămâne în istorie ca premierul care a girat scoaterea României din UE! Singura preocupare a social-democraților este să scape de propriile dosare penale, nu le pasă de România. Dar românii îi pot opri pe 26 mai”, transmite președintele USR Dan Barna.

USR subliniază că modificările la Codurile penale gândite de Tudorel Toader ar dinamita justiția, pe de o parte prin introducerea posibilității revizuirii sentințelor definitive din dosarele de corupție, pe de altă parte prindezincriminarea unor infracțiuni și reducerea unor termene de prescripție.

Modificările propuse ignoră recomandările Comisiei de la Veneția, ale Comisiei Europene și ale GRECO, solicitările partenerilor europeni și internaționali, potrivit cărora transpunerea deciziilor Curții Constituționale în legislația penală trebuie făcută fără renunțarea la lupta împotriva corupției și cu respectarea independenței sistemului judiciar din România, în condițiile unei consultări cuprinzătoare și eficiente cu părțile implicate.

USR cere, asemenea magistraților din CSM, ca orice modificare la Codurile Penale să se facă în mod transparent și să treacă prin Parlament.