Decizia mutării ambasadei la Ierusalim nu îi aparţine lui Dragnea sau Dăncilă

USR îşi exprimă dezacordul faţă de modul în care premierul României încearcă să impună mutarea ambasadei României în statul Israel la Ierusalim, ignorând cadrul constituţional pentru deciziile de politică externă ale statului român.

“Anunţul doamnei Dăncilă arată ignoranţa şi amatorismul în care PSD-ALDE tratează nu doar politica internă a României, ci şi relaţiile cu partenerii. Decizia mutării ambasadei la Ierusalim nu aparţine doamnei Dăncilă sau lui Liviu Dragnea. Ordinea instituţională nu este respectată, nici cadrul necesar pentru dezbateri, nici deciziile şi poziţionările partenerilor noştri europeni. Ca în multiple alte cazuri, PSD şi ALDE arată că nu ţin cont de poziţia României în relaţiile cu partenerii externi! Lansăm încă o dată un apel cât se poate de ferm către Guvernul României să nu arunce în aer toată credibilitatea României şi să înceteze să trateze statul român ca pe terenul de joacă al lui Liviu Dragnea! Este nevoie de un cadru de dezbateri instituţionale şi publice şi de respectarea ordinii constituţionale în deciziile de politică externă!”, a transmis preşedintele USR, Dan Barna.

”Declarațiile doamnei Dăncilă privind mutarea ambasadei la Ierusalim tocmai s-ar putea să fi costat România unul dintre cele mai importante obiective de politică externa: obținerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru care se face lobby diplomatic intens de ani de zile. Votul se va da în luna iunie a acestui an, iar datorită mesajului transmis de premierul român, imaginea României de mediator credibil în Orientul Mijlociu se duce pe apa sâmbetei.”, a adăugat senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.

După cum am afirmat şi în trecut, USR subliniază că decizia mutării ambasadei României în statul Israel trebuie luată exclusiv în urma unei consultări instituţionale în plan intern, iar mandatul final se obţine de la preşedintele României, ţinându-se cont și de consultările în plan european.