USR susține organizarea referendumului pe justiție

USR susține organizarea referendumului pe justiție

Uniunea Salvați România salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe justiție în condițiile în care un milion de români au semnat pentru Fără Penali. USR transmite că referendumul ar oferi șansa românilor de a se pronunța concret asupra direcției în care va merge România, după doi ani în care sute de mii de cetățeni au protestat în stradă împotriva abuzurilor PSD-ALDE.

“România are nevoie de un referendum pe justiție. Au trecut mai bine de 2 ani de când Liviu Dragnea și penalii din PSD au pus mâna pe putere și încearcă să subordoneze justiția. Au dat ordonanța 13, au înființat secția de investigare a magistraților, au îndepărtat-o pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA, încearcă să-l schimbe pe procurorul general, au asmuțit jandarmii împotriva oamenilor nevinovați pe 10 august. Trebuie să îi oprim. Iar pe lângă toate acestea, anul trecut, peste un milion de români au semnat pentru inițiativa Fără Penali în Funcții Publice spunând clar că nu mai vor infractori în fruntea țării. USR susține organizarea acestui referendum. Vrem o România fără penali și fără hoție.” transmite președintele USR Dan Barna.

Toate sondajele arată că o mare parte a populației consideră că modificările din justiție realizate de PSD reprezintă un atac fără precedent la adresa statului de drept, a independenței justiției, în scopul protejării unor funcționari publici de rang înalt cu condamnări penale, care abuzează de funcțiile lor pentru a scăpa de răspunderea penală și pentru a face din justiție un instrument obedient, de aceea referendumul trebuie organizat odată cu alegerile europarlamentare.

“Această tensiune socială trebuie eliminată la urne, prin vot, pentru a putea ști cum stăm ca țară. Pentru a putea ști, dincolo de orice aparențe, dacă există sau nu o legitimitate pentru aceste modificări abominabile, dacă românii sunt de acord cu aceste modificări ale legilor justiției și ale legislației penale în favoarea infractorilor. Trebuie să tranșăm chestiunea asta în mod civilizat, democratic, nu prin tensiuni sociale interminabile care ne aruncă într-o criză profundă. Susțin cu toată forța organizarea referendumului”, transmite deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a demarat procedura de organizare a unui referendum pe justiție încă de pe data de 24.01.2017, iar Parlamentul a adoptat pe 13.02.2017 o hotărâre prin care își dă avizul cu privire la procedura referendumului pe justiție inițiat de Președinte. Întrebările referendumului se pot referi la două chestiuni, prima poate viza continuarea luptei împotriva corupției iar cea de-a doua, se poate referi la integritatea aleșilor în funcțiile publice. În privința celui de-al doilea punct, amintim USR a strâns 1 milion de semnături pentru inițiativa Fără Penali în funcții publice, care prevede interzicerea accesului în funcții publice alese a persoanelor condamnate penal definitiv pentru fapte de corupție.