Miniștrii Miniștrii Mediului și Apelor și Pădurilor și directorul Romsilva vor fi audiați în Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat, în urma unei sesizări USR

Miniștrii Miniștrii Mediului și Apelor și Pădurilor și directorul Romsilva vor fi audiați în Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat, în urma unei sesizări USR

Miniștrii Mediului și Apelor și Pădurilor, Grațiela Leocadia Gavrilescu, respectiv Ioan Deneș, precum și directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, vor fi audiați în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat, în urma unei sesizări depuse de senatorul USR Mihai Goțiu. Sesizarea are ca obiect abuzurile și ilegalitățile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, administrat de Romsilva. Demersul senatorului USR este susținut și de o petiție Declic, care strâns aproape 10.000 de semnături în ultimele săptămâni.

”În ultimii doi ani am documentat pe teren și am purtat o corespondență permanentă cu cele două ministere pe tema distrugerii Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Timp de aproape 15 ani, Romsilva a administrat acest parc fără un plan de management aprobat, fapt care a dus la o distrugere accentuată a unora dintre cele mai valoroase părți ale acestuia. De aproape un an, din mai 2018, Romsilva a fost pusă în întârziere și somată de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) să trimită spre aprobare planul de management, în termen de 30 de zile, sub sancțiunea încetării contractului de administrare. Romsilva a depus doar spre avizare (la Agenția de Mediu Caraș-Severin) un plan de management abuziv, care i-ar permite să continue tăierile de păduri pe două treimi din suprafața parcului. Planul a fost puternic contestat de ong-urile de mediu, de specialiști și de membri ai Consiliului Științific ai parcului, care și-au dat demisia în semn de protest”, a explicat senatorul USR.

”În condițiile în care, faza de avizare nu echivalează cu trimiterea spre aprobare a planului de management, fiind o etapă premergătoare, Ministerul Mediului, prin ANANP, ar fi avut obligația să rezilieze contractul după trecerea celor 30 de zile de la notificarea din luna mai a anului trecut. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar distrugerile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului continuă, mai multe cazuri fiindu-mi semnalate în ultimele săptămâni”, a mai spus Mihai Goțiu.

Sesizarea depusă de senatorul USR, a fost discutată în ședința de ieri (marți) a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat. Membrii prezenți la ședință au decis să-i invite la audieri pe miniștrii cu responsabilități în acest caz, Grațiela Leocadia Gavrilescu (Mediu) și Ioan Deneș (Ape și Păduri), pe directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, directorul ANANP, Adi Croitoru, directorul Administrației Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, Ifca Nicolae, precum și directori ai unor instituții de control și de avizare (Garda de Mediu, Garda Forestieră, Agenția Națională pentru Protecția Mediului).

”Comisia a decis ca o primă rundă de audieri să aibă loc în data de 3 aprilie, lista urmând să fie definitivată și să fie trimise invitații la începutul săptămânii viitoare. După încheierea audierilor va urma, cel mai probabil, o vizită pe teren, în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului”, a mai adăugat senatorul USR.

Mihai Goțiu a efectuat vizite de documentare în zonă în 2017 și 2018, a solicitat anchete ale Corpurilor de control ale celor două ministere, care au confirmat o parte dintre abuzurile și ilegalitățile semnalate, și a transmis sesizări penale parchetului. Documentația depusă la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat, în urmă cu două săptămâni, are aproximativ 100 de pagini. De asemenea, senatorul USR a depus și semnăturile strânse în cadrul petiției Declic ”Salvăm Parcul Național Semenic – Cheile Carașului”, care a fost asumată deja de aproape 10.000 de cetățeni.