USR cere referendum pe justiție, pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare

USR cere referendum pe justiție, pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, după decizia CCR de admitere a sesizării privind organizarea unui referendum odată cu alegerile europarlamentare de pe 26 mai, că în prezent, se deschide calea organizării unei consultări populare pe justiţie, sau organizarea referendumului Fără Penali în funcții publice.

“Curtea Constituțională a României a decis astăzi că se poate organiza referendum în ziua alegerilor europarlamentare de pe 26 mai. În acest moment se deschide calea pentru organizarea referendumului pe justiție, sau pentru Fără Penali în Funcții Publice. Avem toată încrederea că președintele Klaus Iohannis va organiza acest referendum fundamental pentru România. De astăzi avem toate șansele ca pe 26 mai, românii să poată vota nu doar pentru alegerile europarlamentare dar și pentru Fără Penali, pentru ca infractorii să nu mai distrugă România.Dacă președintele va dori să inițieze acest referendum am putea să deblocăm situația din România.”, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR transmite că în ultimii doi ani și jumătate, în România se discută doar despre problemele lui Liviu Dragnea cu justiția și toate celelalte subiecte sunt ținute la limita legalității, cel mai bun exemplu este ce s-a întâmplat cu bugetul în această perioadă.

Curtea Constituțională se va pronunța pe 26 martie cu privire la constituționalitatea textului propus de comitetul de inițiativă susținut de USR, iar ulterior va începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenurile Camerei Deputaților și Senatului.

Inițiativa Fără Penali în Funcții Publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”