Decizia CCR privind Secția specială ignoră instituțiile europene

Decizia CCR privind Secția specială ignoră instituțiile europene

USR reclamă că decizia CCR de astăzi cu privire la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție ignoră recomandările instituțiilor europene și îndepărtează România de standardele din Uniunea Europeană.

În sesizare, USR și PNL au solicitat CCR să consulte Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în privința înființării Secției speciale, dar cu privire la obligativitatea rapoartelor Comisiei Europene din cadrul MCV. Aparent, pentru președintele CCR Valer Dorneanu nu contează opinia CJUE, iar recomandările Comisiei Europene emise în cadrul MCV nu mai sunt obligatorii, așa cum stabilise însăși CCR, prin decizia nr. 2/2012.

“Curtea a procedat la fel și în trecut, atunci când am cerut sesizarea Comisiei de la Veneția pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la modificările legilor justiției. A evitat cât a putut sesizarea Comisiei, sub pretextul că nu e necesară opinia Comisiei de la Veneția pentru că judecătorii CCR cunosc foarte bine această opinie. S-a dovedit ulterior că o cunoșteau așa de bine încât avizul Comisiei de la Veneția a fost diametral opus față de decizia CCR. Acum, CCR a evitat să solicite un punct de vedere din partea CJUE și ne-a respins pe fond obiecțiile de neconstituționalitate pe care l-am formulat față de legea pentru aprobarea OUG 90/2018 referitoare la operaționalizarea Secției Speciale”, transmite deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică, de disciplină și imunități.

“Lui Dragnea nu-i mai este bine în Europa, iar deciziile CCR încep să pară a fi scrise cu caractere chirilice. Din păcate, toate atacurile lui Dragnea la adresa statului de drept, au fost susținute în momentele cheie de Curte. Numirile judecătorilor la CCR doar de către politicieni a condus în timp la dezechilibrele care astăzi se manifestă din ce în ce mai clar. Respectăm deciziile CCR, dar ce facem când aceasta își încalcă ea însăși competența și cauzează conflicte juridice de natura constituțională, preluând abuziv din competențele legiuitorului sau ale puterii judecătorești?”, subliniază deputatul Silviu Dehelean, membru în Comisia Juridică, de disciplină și imunități.

USR consideră că trebuie restabilit echilibrul în privința numirii judecătorilor CCR, iar acest lucru nu se poate face decât prin modificări de substanță făcute în cadrul unei reforme constituționale în care unele dintre elementele principale să fie inclusiv limitarea și clarificarea atribuțiilor Curții, astfel încât să fie evitat excesul de putere.

În perioada imediat următoare, USR va prezenta public propunerea de revizuire a Constituției menită să elimine politizarea numirilor la CCR. Propunerea USR va crește semnificativ caracterul tehnico-juridic al CCR astfel încât această instituție să își respecte misiunea de apărare a democrației.