USR cere închiderea gropii de gunoi din Chiajna

USR cere închiderea gropii de gunoi din Chiajna

Uniunea Salvați România, prin vocea deputatului de Ilfov Cornel Zainea, cere închiderea gropii de gunoi din Chiajna care provoacă un disconfort olfactiv major locuitorilor din nord-vestul Bucureștiului. USR solicită această măsură pentru rezolvarea problemei de mediu și de sănătate publică care afectează 800.000 de oameni.

Deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu, este și cel care a intentat proces Agenției pentru Protecția Mediului pentru suspendarea autorizației integrate de mediu a depozitului de deșeuri din Chiajna, operat de compania Iridex. Alte două procese în acest sens au fost deschise de Primăria Sectorului 1 și de asociația cetățenilor afectați.

Contractul nr.955/1999, încheiat, pe 20 de ani, între Municipiul București și S.C. Iridex Group Import Export S.R.L.,  a expirat în data de 11 martie 2019,fără a avea clauză de prelungire. Asta înseamnă că depozitul va avea un nou temei de ilegalitate după această dată. De asemenea, depozitul este ilegal din cauză că nu există un fond garantat pentru închiderea gropii, fond ce trebuia să stea la baza eliberării autorizației de mediu.

Primarul PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache, susține că își dorește, de asemenea, închiderea gropii de gunoi ce afectează locuitorii din raza sectorului 1, la fel ca primarul PSD al Sectorului 6. Tudorache spune că dacă și primarul general al Capitalei ar susține lupta împotriva depozitului de deșeuri care este sursa poluării cu hidrogen sulfurat, Ministerul Mediului ar fi forțat să ia măsuri. Acest apel vine în contextul în care se cunoaște opoziția primarului general față de închiderea gropii chiar și de către primarul Sectorului 1 și ne așteptăm ca decizia comună a edililor să fie o ridicare din umeri din cauza lipsei soluțiilor.

În timp ce primarul Sectorului 1 se declară un inamic al gropii de gunoi din cauza poluării, sectorul nu a înregistrat o creștere a gradului de colectare selectivă, iar locuitorii sectorului 1 nu au beneficiat de soluții zero waste.

Deputatul Cornel Zainea a amintit că USR a pornit în Parlament mai multe inițiative care ar avea impact în această luptă: mărirea distanței dintre gropile de gunoi și așezările umane de la 1.000 la 5.000 de metri, Legea Mirosurilor și oprirea activității operatorilor care iau trei amenzi maxime pentru poluare. Acestea sunt blocate sau respinse de majoritatea parlamentară PSD. În acest context, deputatul a făcut apel către primarul PSD al sectorului 1 să ia măsuri de depășire a luptei politice și să colaboreze în sprijinul acestor inițiative benefice pentru cetățeni.

În acest moment, lipsește doar voința politică pentru închiderea unei gropi ce ne otrăvește aerul. Primarul General Gabriela Firea și Ministrul ALDE al Mediului, Grațiela Gavrilescu, au toate pârghiile necesare pentru a se ocupa de sănătatea cetățenilor. Cer public primarului comunei Chiajna, Mircea Minea, să nu mai prelungească concesiunea terenului către Iridex„, a declarat deputatul Cornel Zainea.

Depozitul de gunoi din Chiajna este sursa nemulțumirilor a mii de locuitori din nord-vestul Capitalei care protestează în mod constant față de poluarea cu hidrogen sulfurat care le afectează viețile.