Bani mai mulți pentru personalitățile culturale, sportive și științifice

Bani mai mulți pentru personalitățile culturale, sportive și științifice

După intervenția reușită din 2017, senatorul USR Dan Lungu revine cu problema corelării indemnizațiilor de merit ale personalităților din domeniul artei, științei și sportului cu salariul minim brut. În urma modificărilor legislative făcute la începutul acestui an, sumele indemnizațiilor trebuie să crească și pot avea valori diferite, în funcție de salariile minime actuale cu care sunt corelate.

Astfel, senatorul USR Dan Lungu a adresat o interpelare, în ședința Senatului din data de 3 martie, care vizează indemnizația de merit pentru oamenii de cultură, de știință și sportivi de performanță. Aceasta a fost adresată Ministrului Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, Ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, Ministrului Tineretului și Sportului, Constantin-Bogdan Matei și Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici. În interpelarea sa, Senatorul Dan Lungu vorbește despre faptul că, în momentul de față, cuantumul indemnizației de merit nu este corelat cu salariul minim brut pe țară garantat.

Conform Legii 118/2002, indemnizația de merit se acordă personalităților române de prestigiu ale științei, culturii și sportului „pentru realizări deosebite și pentru recompensarea unei activități de notorietate în domeniul culturii, științei și sportului”. Suma acordată ar trebui să fie, conform aceleiași legi, egală cu o sumă ce reprezintă de trei ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată. Astfel că, în prezent, dacă salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.080 de lei, totalul indemnizației lunare ar trebui să însumeze 6.240 de lei. Totodată, conform noilor modificări făcute începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, dacă salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a unei persoane cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare este de 2.350 de lei, indemnizația de merit a acesteia ar trebui să crească, ea ajungând la 7.050 de lei.Situația trebuie analizată și, dat fiind faptul că salariul minim brut este diferențiat, pe categorii, indemnizațiile primite de către personalitățile în cauză trebuie să fie, și ele, mărite prin corelare și diferențiate. Prin urmare, așteptăm punctele de vedere ale celor patru miniștri și, în sensul respectării legii, așteptăm soluțiile pe care aceștia le propun pentru rezolvarea cu celeritate a acestei situații”, a menționat Dan Lungu, Senator USR de Iași.

Acesta nu este primul demers al Senatorului Dan Lungu, menit să coreleze indemnizațiile de merit cu salariul minim brut pe țară garantat în plată. În anul 2017, în ședința Senatului din data de 27 februarie, acesta a adresat o interpelare Miniștrilor Culturii și Identității Naționale, Educației Naționale, Tineretului și Spoetului și Finanțelor Publice care viza același subiect. La momentul respectiv, deși, conform legii, indemnizația de merit trebuia să fie în valoare de 4.350 de lei, însuma doar 2.700 de lei. După semnalul de alarmă transmis celor aflați la conducerea ministerelor în cauză, cuantumul indemnizațiilor a fost reanalizat și actualizat, în conformitate cu condițiile anului 2017 și cu salariul minim, la vremea aceea, în valoare de 1.450 de lei.