USR: Tudorel Toader, comunist activist, demisia din funcția de Ministru!

USR: Tudorel Toader, comunist activist, demisia din funcția de Ministru!

Deputatul USR Stelian Ion, i-a transmis ministrului Justiției Tudorel Toader, în timpul dezbaterii moțiunii simple depusă de USR și PNL, intitulată “Tudorel Toader și PSD-ALDE, luați mâinile murdare de pe Justiție!”, că în cei doi ani la șefia ministerului a reușit performanța de a genera o criză fără precedent în justiție.

Stelian Ion a subliniat că de-a lungul celor doi ani de activitate, Tudorel Toader în loc să se îngrijească de buna administrare a sistemului judiciar, a preferat să se transforme în avocatul lui Liviu Dragnea, al lui Călin Popescu Tăriceanu și al tuturor celor cu probleme penale din țara asta. Deputatul USR a enumerat, de la tribuna Parlamentului, zece motive pentru care ministrul Justiției trebuie să-și dea demisia, scoțând în evidență atacurile constante la adresa justiției care au șubrezit statul de drept și au anulat din lupta anti corupție realizată de România în ultimii ani.

Deputații USR vor vota, miercuri, pentru revocarea lui Tudorel Toader din funcția de ministru.

 

Redăm integral discursul deputatului USR Stelian Ion:

Domnelor și domnilor deputați,

Mult stimate tovarășe Ministru al Justiției,
La aproape 30 de ani de la Revoluție avem în funcții importante de conducere a țării infractori, dar și activiști comuniști. Comunistul activist, își schimbă haina, dar năravul nu și-l schimbă niciodată.

Dacă am fi adoptat la timp legea lustrației, nu ne-am fi aflat astăzi în situația de a ”ievalua” ”împlinirile mărețe” ale unui activist comunist.
Tovarășul ministru ne ține cuvântări despre abuzurile din justiție și despre respectarea drepturilor omului. Dar povestea lui Ionel, un om și el, un român amărât, o cunoașteți?

Ionel avea și el o familie și a cumpărat o vacă și un vițel pentru a avea ce pune pe masă. Pentru că vițelul îi era de prisos s-a hotărât să-l vândă. Doar că a intervenit pe firul acestei ”abominabile fapte penale” procurorul comunist, aici de față, i-a făcut dosar penal și l-a trimis în judecată cerând să fie pedepsit cu închisoarea.
Tovarășe ministru,

În doi ani de zile de când sunteți ministru ați făcut numai dezastru în jurul dumneavoastră. Ați reușit performanța să generați în justiție o criză fără precedent.
În loc să vă îngrijiți de buna administrare a sistemului judiciar, ați preferat să vă transformați în avocatul lui Liviu Dragnea, al lui Călin Popescu Tăriceanu și al tuturor celor cu probleme penale din țara asta. Avocat al Poporului nu avem, în schimb avem instituția Avocatului Infractorilor, demnitate deținută de ministrul Tudorel Toader. Fiecare infractor are dreptul la apărare, până și Liviu Dragnea, dar apărarea trebuie să o facă avocații, nu ministrul justiției. Apărați-vă clienții folosindu-vă de lege, nu schimbând legea, tovarășe ministru! Pentru ce câștigați de la stat peste 30.000 de lei lunar? Pentru a distruge statul de drept din România?

Singurele realizări cu care vă lăudați în raportul dumneavoastră, care se întinde megaloman pe 85 de pagini, sunt nenumăratele vizite de lucru din străinătate. În rest, nu v-au preocupat nevoile reale ale celor care lucrează în sistemul judiciar. Cu magistrații sunteți arogant și nu îi consultați înainte să veniți cu OUG-uri în domeniul justiției, de avocați vă bateți joc și nu le plătiți onorariile pentru asistența juridică din oficiu, de grefieri nu vă pasă, nici de lucrătorii din sistemul penitenciar, nici de cei din serviciile de probațiune.

Ievaluarea noastră pentru dumneavoastră este următoarea: vă exercitați cu rea-credință și incompetență funcția de ministru!
Am observat că vă deranjează foarte tare criticile: pe jurnaliști îi amenințați că le anulați acreditările, la comisiile din parlament nu veniți, comentariile pe pagina de socializare le blocați, nu vreți să răspundeți la nicio întrebare. După ministrul Altă Întrebare, dumneavoastră sunteți ministrul Nicio Întrebare.

Haideți să enumerăm împreună marile dumneavoastră realizări din ultimii doi ani:

1. Ați propus mutilarea legilor justiției într-o variantă nediscutată cu magistrații, ați mărit puterea inspectorului șef al inspecției judiciare, ați dorit crearea unei direcții speciale de anchetare a magistraților instrument teribil de răzbunare, de presiune și de intimidare asupra magistraților.

2. Ați girat prin pasivitatea dumneavoastră legea recursului compensatoriu, lăsând să se deschidă larg ușile pușcăriilor violatorilor, tâlharilor, criminalilor. Apoi ați sugerat, în mod josnic, că de fapt legea, așa cum a fost ea votată de Parlament a fost propusă de Guvernul anterior. O minciună sfruntată! Văzând consecințele nefaste ale acestei legi, faptul că au ieșit din pușcării infractori periculoși care s-au apucat să dea în cap și să violeze, ați spus că veți modifica această lege odioasă, deși ea trebuia abrogată, dar nici asta nu ați făcut! Urgența pentru dumneavoastră este să îngenunchiați și să siluiți justiția, nu să apărați cetățenii României de tâlhari, de traficanți de droguri și de arme, de violatori și de criminali.

3. Pe lângă recursul compensatoriu vreți să le dați acum despăgubiri bănești și infractorilor pentru condițiile grele din penitenciare. Dar pentru milioanele de români, victime ale infractorilor, nu v-ați gândit la nicio despăgubire!

4. După adoptarea legilor justiției ați inițiat nu mai puțin de 5 ordonanțe de urgență pe justiție, fără nicio consultare. Ați prelungit mandatul conducerii Inspecției Judiciare prin OUG, deși pentru funcțiile de conducere de la parchetele importante pretindeți că nu este corectă prelungirea provizorie a acestor mandate prin delegare. Ați pus în funcțiune  prin OUG 90/2018 mașinăria odioasă de intimidare a magistraților inventând o procedură de selecție în care să vă asigurați că au puterea de a decide doar judecătorii dumneavoastră preferați din CSM, încălcând principiul separației carierelor pe care l-ați susținut numai când v-a convenit.

5. Ați forțat revocarea fostului procuror șef DNA, cu încălcarea avizului secției pentru procurori din CSM. Apoi ați încercat cu obstinație să vă impuneți persoana preferată la conducerea DNA, în ciuda avizului negativ al CSM. V-ați ocupat numai cu intrigi și v-ați dus, ca un școlar pârâcios și frustrat, cu jalbe către oficialii europeni pentru a compromite candidatura Laurei Codruța Koveși la funcția de Procuror Șef European. Desemnarea candidaților din partea României pentru funcția de procuror european și procuror european delegat ați făcut-o printr-o procedură adoptată tot prijn OUG (8/2019) deși era tim suficient să promovați un proiect de lege. Ați început procedura revocării procurorului general al României pentru așa ați primit ordin de la Dragnea și Tăriceanu. Ce căutați în biroul lui Dragnea toată ziua? Stabiliți împreună strategia de apărare?

6. Deși în octombrie 2017 spuneați în mod ipocrit că vă trebuie avizul Comisiei de la Veneția pentru modificarea condițiilor de numire a procurorilor de rang înalt, ați promovat OUG 7/2019 prin care modificați aceste reguli, fără avizul Comisiei de la Veneția, încercând să croiți regulile pentru a vă impune acolo oameni obedienți.

7. Ați încălcat cu bună-știință avizul Comisiei de la Veneția, recomandările GRECO și ale Comisie Europene.

8. Ați pus România în postura de a nu mai putea scăpa de MCV pentru că, în loc să luați măsuri pentru apărarea și consolidarea justiției și a luptei împotriva corupției, ați acționat împotriva statului de drept și a justiției.

9. Ați girat modificările ticăloase ale legislație penale, deși sunteți profesor de drept penal. Peste 100 de articole au fost declarate neconstituționale dintr-un foc, doar în acest pachet legislativ, iar propunerea de modificare a abuzului în serviciu declarată neconstituțională vă aparține.

10. Ați motivat abrogarea unor articole din OUG 7/2019 invocând un așa-numit context general de neînțelegere. Adică magistrații nu înțeleg, profesorii de drept de la Cluj, de la București, românii nu înțeleg cât de bună era ordonanța prin care blocați activitatea ministerului public, prin care vă impuneați o procedură convenabilă de numire a procurorilor de rang înalt!…

Ce ați făcut pentru aducerea infractorilor fugari în țară? Nimic.

Ce ați făcut pentru recuperarea prejudiciilor? Nimic. V-ați ascuns în momentul în care discutam în Parlament implementarea directivei referitoare la confiscarea extinsă, ați devenit complice al celor care vor să îngreuneze procedura de recuperare a prejudiciilor.

Domnule ministru, sunteți incorigibil! Dacă ați fi fost student, ar fi trebuit să fiți exmatriculat demult! Ați acoperit de rușine demnitatea de ministru al justiției, faceți de rușine România! Dați-vă demisia dacă mai aveți un gram de onoare!