USR cere demisia de onoare ministrului Apărării Gabriel Leș

USR cere demisia de onoare ministrului Apărării Gabriel Leș

Deputatul USR Dumitru Lupescu i-a adresat o scrisoare deschisă ministrului Apărării Gabriel Leș în care îi cere demisia de onoare ca urmare a gestului jignitor la adresa Armatei Române. Deputatul USR menționează că gestul de a ignora onorurile pentru a-și verifica telefonul este incalificabil deoarece, pe lângă faptul că încalcă Protocolul stabilit pentru astfel de situații, protocol ce trebuie respectat cu strictețe de toți cei prezenți, cu atât mai mult de înalții oficiali, denotă o totală lipsă de respect la adresa militarilor care defilau, a unității care îl primise cu cel mai înalt onor.

Redăm integral scrisoarea deputatului Dumitru Lupescu:

Ca ofițer superior în retragere din Armata României, nu pot trece cu vederea cel mai jignitor gest al unui politician român la adresa Armatei României.
Problema este că gestul a fost făcut de persoana nominalizată de actuala coaliție aflată la guvernarea României, să conducă destinele Armatei. Astfel, în data de 01.03.2019, aflat la Bistrița pentru a participa la Ceremonia de repatriere a militarilor Batalionului 812 Infanterie, ministrul Apărării Naționale, dl Gabriel Leș, a considerat, în timp ce prin fața sa defilau trupele recent întoarse din misiune din Afganistan, că este mai potrivit momentului să își verifice și urmărească apelurile și SMS-urile pe telefon, decât să îi salute sau măcar privească pe cei care îi acordau onorul (nemeritat pentru acest gest).

Comportamentul arătat anterior este INCALIFICABIL deoarece, pe lângă faptul că încalcă Protocolul stabilit pentru astfel de situații, protocol ce trebuie respectat cu strictețe de toți cei prezenți, cu atât mai mult de înalții oficiali, denotă o totală lipsă de respect la adresa militarilor care defilau, a unității care îl primise cu cel mai înalt onor, hainei militare, Armatei Române și se constituie într-o ofensă de neadmis la adresa nu numai a Armatei Române ci și a României, a însemnelor naționale. Aceasta și pentru că  haina militară, drapelele militare care erau purtate pe timpul defilării, decorațiile care erau prinse pe acele drapele și pe piepturile militarilor, gradele militare, reprezintă tot atâtea însemne naționale pe care domnul Gabriel Leș le-a întinat, jignit, disprețuit și ofensat prin gestul său.

Ca ofițer al Armatei (aflat în retragere), mă consider profund ofensat de atitudinea actualului ministru al apărării naționale și consider că nici o scuză nu poate șterge această ofensă.

Ca urmare, DEMISIA DE ONOARE, domnule ministru!

 

Lt.col.(rtr) Dumitru Lupescu,
Deputat de Dâmbovița