Semnăturile inițiativei civice #OameniNoi au fost depuse la Parlament

Semnăturile inițiativei civice #OameniNoi au fost depuse la Parlament

Uniunea Salvați România transmite că semnăturile inițiativei civice Oameni noi în politică au fost depuse, vineri, la Parlament. 27 de organizații civice și patru partide politice, printre care și USR, au strâns peste 140.000 de semnături dintre care 120.000 validate de primării.

“Au fost anulate 20.000 de semnături pentru motive aiuritoare, precum o cifră greșită din CNP sau lipsa numărului de apartament. De asemenea, au fost zeci de primării care au refuzat să le valideze. În următoarele două săptămâni, primarii se vor trezi cu plângeri penale pentru abuz în serviciu, pentru că este inadmisibil ca primarii să ignore legea. Odată depuse în Parlament, fac un apel public către PNL, PMP, UDMR, ProRomânia și chiar ALDE, să discute acest proiect de lege. Această inițiativă este vitală pentru viitorul României. Ținta pentru PSD, în acest moment, este justiția, și probabil nu se vor lăsa până o vor captura. După ce vor scăpa de răspundere penală șefii PSD, va urma modificarea  legislației electorală pentru a se permanentiza la putere.“, a transmis Mihai Polițeanu, președintele grupului de inițiativă Oameni noi în politică.

USR subliniază că inițiativa propune o liberalizare a vieții politice. Rezultatul modificărilor propuse de inițiativa Oameni noi în politică va însemna mai multe opțiuni pentru cetățeni atunci când vor merge la vot.

“Noi, USR, am cerut modificările pe care le prevede inițiativa, liberalizarea vieții politice și flexibilizarea cadrului legal astfel încât cetățenii să se poată implica în viața politică, încă din urmă cu doi ani. Iar de când suntem în Parlament am avut mai multe proiecte legislative care prevedeau reforma electorală dar au fost respinse de majoritatea parlamentară. România va avea o democrație vie atunci când vom avea mai mulți cetățeni implicați în politică. Noi credem că politica nu trebuie să aparțină unei clase politice învechite care s-a îndepărtat de ceea ce înseamnă democrație și reprezentarea cetățenilor. Este timpul ca oamenii noi să facă pasul în față, pentru ca tot mai mulți cetățeni să se regăsească în politica din România.“, a precizat senatoarea USR Florina Presadă.

Inițiativa Oameni noi propune 7 modificări importante:

  • Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
  • Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise).
  • Dublarea numărului de parlamentari aleşi în Diaspora.
  • Recâștigarea dreptului constituțional de vot în cazul cetățenilor români care trăiesc și muncesc în afara țării, dar care au domiciliul în România.
  • Reducerea numărului de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale şi parlamentare.
  • Eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale și europarlamentare pentru o mai bună reprezentare politică a comunităților.
  • Implementarea unor măsuri de siguranță a votului.

Următorul pas, după depunerea semnăturilor la Biroul Permanent al Senatului, este transmiterea acestora către CCR pentru controlul de constituționalitate, urmând ca apoi să intre în circuit parlamentar.

Pentru a ajunge la votul Parlamentului, inițiativa avea nevoie de 100.000 de semnături valide, din 11 județe și în municipiul București, a câte 5.000 de semnături minimum, condiții pe care inițiativa le îndeplinește.

Proiectul „Oameni noi în Politică” este inițiat de 27 de organizații civice și 4 partide politice: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu

și partidele

Uniunea Salvați România, PLUS, Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi.