USR îi solicită Avocatului Poporului să conteste OUG-ul pe justiție la CCR

USR îi solicită Avocatului Poporului să conteste OUG-ul pe justiție la CCR

Uniunea Salvați România i-a transmis, joi, o scrisoare scrisă Avocatului Poporului în care invocă mai multe motive de neconstituționalitate ale OUG-urile pe justiție emise de Tudorel Toader și îi cere lui Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituțională a României.

“Am avut o discuție de aproape o oră cu Victor Ciorbea timp în care i-am explicat că este esențială contestația domniei sale la CCR deoarece acest OUG afectează major mecanismele de justiție. I-am transmis că este necesar să dea dovadă de bună credință și să acționeze asupra lucrurilor cu adevărate importante pentru cetățeni. Mai ales că percepția din societate este că instituția Avocatului Poporului este marioneta lui Liviu Dragnea, acum are ocazia să conteste acest OUG și să schimbe percepția românilor. Victor Ciorbea a declarat că va analiza motivația noastră, argumentele asociațiilor de magistrați, și în termen de câteva zile ne va comunica o decizie.”, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR transmite că ordonanța adoptată de Guvern contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția și afectează profund stabilitatea sistemului de justiție. De aceea, USR face un apel către societatea civilă și asociațiile de magistrați și să aibă o reacție rapidă în următoarele zile, pe care le considerăm definitorii pentru sistemul judiciar din România și lupta anti-corupție.

“Această ordonanță confiscă instituțiile care luptă împotriva corupției și le supune Ministrului  Justiției. I-am argumentat lui Victor Ciorbea că această ordonanță este în primul rând neconstituțională. Nu există nicio urgență, alta decât cea a lui Dragnea și Tăriceanu. În al doilea rând, se încalcă principiul separației puterilor în stat, în sensul că Guvernul încalcă puterea Legislativului, prin luarea unor măsuri diametral opuse, încălcând astfel Constituția. În al treilea rând, putem vorbi și despre încălcarea principiului controlului ierarhic în privința procurorilor. Acea secție de investigare a procurorilor capătă un fel de autonomie, astfel încât Procurorul General să nu mai aibă un un control ierarhic efectiv. L-am rugat să aibă în calcul, mai ales, argumentele magistraților, prezentate deja la unison de DNA, DIICOT, Parchetul General”, a explicat deputatul USR Stelian Ion.

USR conchide că modificările aduse de OUG sunt date cu dedicație pentru Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pentru a controla și mai mult justiția prin politizarea acesteia și supunerea procurorilor în fața ministrului Justiției.