USR îi cere președintelui Klaus Iohannis să sesizeze CCR

USR îi cere președintelui Klaus Iohannis să sesizeze CCR

Uniunea Salvați România îi cere președintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern după o nouă modificare prin OUG a legilor justiției.

“OUG-ul lui Tudorel este un dezastru pentru justiția din România, mai ales că nu se justifică nicio urgență, alta decât cea a infractorilor Dragnea și Tăriceanu. De aceea, în fața acestui atac furibund la adresa justiției din România, îi solicităm în mod ferm președintelui Klaus Iohannis să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern pentru că Tudorel Toader a încălcat prerogativele Parlamentului. OUG-ul adoptat decide dincolo de ceea ce a fost adoptat de către Parlament anul trecut. Se încalcă Constituția.”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

De asemenea, USR subliniază că este foarte important ca Președintele României să sesizeze Comisia de la Veneția pentru a solicita un aviz cu privire la această ordonanță de urgență. Mai mult, USR se angajează să facă toate demersurile necesare pe lângă instituțiile europene astfel încât această speță să ajungă pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene.

“CJUE poate să constate dacă prin acest OUG se încalcă sau nu tratatele Uniunii Europene și în caz pozitiv, dacă va constanta o asemenea încălcare, într-o a doua etapă se va putea ajunge la  sancțiuni împotriva celor care au adoptat aceste reglementări nefaste. Ne aflăm în fața unui sabotaj foarte clar la adresa activității Ministerului Public, și la adresa statului de drept, iar într-o asemenea situație se impun măsurile ferme. Este al treilea OUG care modifică legile justiției, au slăbit sistemul judiciar din toate încheieturile”, a subliniat deputatul USR Stelian Ion.

De asemenea, USR reiterează că se va folosi de toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a opri acest OUG nefast. Astfel, va ataca la CCR legea de aprobare a acestui OUG atunci când va fi adoptată de Parlamentul României și îi vom solicita Avocatului Poporului, chiar și cu șanse minime de a acționa, să conteste la CCR ordonanța lui Tudorel.

USR conchide că măsurile prevăzute în OUG vor face ca cele mai importante instituții de justiție din România, DNA, DIICOT, ICCJ, Parchetul General, să nu-și mai poată îndeplini atribuțiile, și în consecință, cetățenii să nu mai poată fi apărați în fața atacurilor infractorilor. Locul României este în Uniunea Europeană și acolo trebuie să rămână.