Televiziunile, liber în continuare la știri false din domeniul medical după ce Senatul a respins un proiect de lege USR

Televiziunile, liber în continuare la știri false din domeniul medical după ce Senatul a respins un proiect de lege USR

Senatul a respins, luni, un proiect de lege USR inițiat de deputatul Tudor Pop și de senatorul Adrian Wiener. Proiectul de lege prevedea obligativitatea ca posturile de televiziune să includă în emisiunile pe teme de sănătate opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată și să prezinte argumente medicale bazate pe dovezi. Senatul a fost for decizional.

Scopul proiectului de lege era să limiteze difuzarea pseudo-informațiilor pe teme medicale și să pună capăt dezinformărilor precum cele susținute de anti-vacciniști sau celor care propun tratamente ”alternative” neconfirmate științific. În favoarea proiectului au votat 40 de senatori, 60 au votat ”împotrivă” iar 3 s-au abținut.

“După ce săptămâna trecută a pierdut controlul plenului, conducerea PSD se răzbună acum pe sănătatea românilor. Senatul a respins propunerea legislativă care ar fi limitat prezența și influența știrilor și informațiilor false din domeniul sănătății. Asta în contextul în care mai mulți senatori, inclusiv PSD, au luat cuvântul în urmă cu o săptămână și au pledat pentru o informare corectă și avizată în ceea ce privește chestiuni legate de sănătatea publică. Singura explicație pe care am primit-o în legătura cu respingerea acestei inițiative a fost mai degrabă una de natură spațială – “a venit un ordin de sus-.” Și cam atât. Timp în care sănătatea românilor se duce inexorabil în jos”, transmite inițiatorul proiectului de lege, deputatul USR Tudor Pop.

În noiembrie anul trecut, proiectul de lege fusese adoptat de Camera Deputaților cu 264 de voturi pentru și un singur vot împotrivă, iar ambele Comisii de Sănătate – din Camera Deputaților și Senat – avizaseră pozitiv inițiativa legislativă. În plus, Consiliul Național al Audiovizualului a susținut proiectul fără rezerve.

”Coaliția PSD-ALDE a mai dat încă o dată dovadă de iresponsabilitate crasă față de sănătatea românilor. În condițiile în care peste o sută de persoane au murit doar în acest an de gripă și alte zeci de persoane au murit de rujeolă, să nu vrei să pui capăt dezinformării este un act criminal. Să asiști pasiv la moartea unor oameni când viața lor putea fi salvată de un simplu vaccin și să permiți în continuare propagarea pseudo-științei este complicitate la crimă”, conchide senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic.

USR transmite că legea asta ar fi fost o foarte bună ocazie să deschidem spațiul media românesc către principiile unei informări corecte, cu respect pentru sănătatea cetățenilor.