USR a depus peste 200 de amendamente la legea bugetului pentru 2019

USR a depus peste 200 de amendamente la legea bugetului pentru 2019

USR a depus peste 200 de amendamente la legea bugetului pentru 2019. Printre cele mai importante amendamente USR se află suplimentarea fondurilor pentru autostrada A8, creșterea bugetului pentru medicina de familie, extinderea la nivel național a programului „Masă caldă în școli”, suplimentarea bugetului pentru lupta anti-corupție și rezolvarea condițiilor din penitenciare, precum și creșterea fondurilor folosite pentru buna informare a românilor din diaspora.

Infrastructură

USR a solicitat alocarea a 15 milioane lei în plus pentru completarea Studiului de Fezabilitate al autostrăzii A8 (Ungheni-Iași-Tg. Mureș). În momentul de față, bugetul prevede doar 9,3 milioane de lei pentru tronsonul Tg. Mureș-Tg. Neamț și doar o sumă infimă de 0,9 milioane de lei pentru podul de la Ungheni, sume insuficiente pentru completarea studiului care ar permite avansarea proiectului. Bugetul actual pentru această etapă reprezintă o subfinanțare acută și implicit un potențial blocaj pentru continuarea proiectului.

Educație

USR a depus amendamente pentru extinderea la nivel național a programului „Masă caldă în școli” și pentru finanțarea de la bugetul de stat a programului „Școală după școală”. Ambele programe au dat rezultate în ceea ce privește reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea accesului la educație și trebuie susținute de statul român.

Sănătate

Parlamentarii USR au depus amendamente și pentru creșterea bugetului alocat medicinei de familie, care în ultimii ani a fost grav subfinanțată. USR a propus creșterea bugetului de la 2.5 miliarde la 3.9 miliarde pentru a îmbunătăți condițiile precare în care medicii de familie își desfășoară activitatea.

Justiție

USR a mai pregătit amendamente care vizează suplimentarea bugetului luptei anti-corupție și rezolvarea problemelor din penitenciare, astfel încât PSD-ALDE să nu mai elibereze infractorii mai devreme din cauza condițiilor improprii. Actualul buget, întocmit de Dragnea, Vâlcov și Teodorovici, scade bugetele DNA și DIICOT și nu prevede niciun fel de investiții pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare.

Diaspora

USR a depus, de asemenea, amendamente pentru creșterea calității serviciilor oferite românilor de diaspora, prin consultate și centre, precum și pentru realizarea unui studiu privind diaspora românească, cu scopul de a crea politici publice adaptate pentru nevoile românii din diaspora.

Sursele de finanțare pentru amendamentele propuse de USR provin din reducerea alocărilor pentru programul PNDL, reducerea pensiilor speciale prin derogare de la lege și reducerea subvenției partidelor politice.