Amendamente la Legea Bugetului. Bani pentru podul peste Arieș din Turda și pentru o creșă și grădiniță în Florești

Amendamente la Legea Bugetului. Bani pentru podul peste Arieș din Turda și pentru o creșă și grădiniță în Florești

Senatorul USR de Cluj, Mihai Goțiu, a depus o serie de amendamente la Legea bugetului de stat pentru anul 2019. Printre acestea, a solicitat bani pentru podul peste Arieș din Turda și pentru o creșă și grădiniță în Florești.

„Am solicitat 9,15 milioane de lei pentru podul de peste râul Arieș, din Turda, de pe DN 1, pentru că situația este alarmantă și riscă să producă o tragedie de proporții. Fisurile sunt vizibile cu ochiul liber, (…) dar, în mod normal circulația pe pod ar trebui, pur și simplu, închisă, ceea ce ar crea însă probleme majore pentru turdeni și pentru cei care tranzitează localitatea. O spune chiar expertiza tehnică, realizată de DRDP Cluj (…). Expertiza încadrează podul la clasa stării V, adică stare tehnică ce nu asigură condiții minime de siguranță a circulației”, a explicat senatorul Mihai Goțiu.

Ca membru al Comisiei pentru Învățământ din Senat, Mihai Goțiu a depus mai multe amendamente în domeniul Educației. Unul dintre ele prevede alocarea sumei de 800.000 de lei, pentru implementarea unui program-pilot, pentru 5.000 de elevi, de dotare a școlilor cu dulapuri casetate. Scopul programului este de a ușura ghiozdanul elevilor care, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1955/1995, n-ar trebui să depășească greutatea de 2-2,5 kg. „Anul trecut, o lege pentru implementarea unei asemenea măsuri la nivel național a fost respinsă de majoritatea parlamentară pe motiv că nu ar fi suficiente fonduri”, a subliniat Mihai Goțiu.

Tot în domeniul educației, senatorul USR a mai solicitat alocarea sumei de 57 de milioane de lei, pentru angajarea de consilieri și psihologi școlari (pentru reducerea de la 800 la 400 de elevi a normei pentru un consilier școlar) și a sumei de 696 milioane de lei pentru extinderea, începând cu anul școlar 2019/2020, a programului „masă caldă în școli” la nivel național.

De asemenea, Mihai Goțiu a solicitat suma de 3,9 milioane de lei pentru construirea unei creșe și grădinițe pentru 250 de copii în comuna Florești. „Florești este una dintre localitățile cu cea mai rapidă creștere din România. Sunt mii de tineri care s-au mutat și se mută aici și lucrează în Cluj-Napoca. Numărul creșelor de stat este mult sub nevoile localității”, a conchis senatorul USR.