USR susține introducerea votului electronic și va depune o inițiativă legislativă în acest sens

USR susține introducerea votului electronic și va depune o inițiativă legislativă în acest sens

”Votul electronic este o necesitate pentru susținerea democrației în România și stimularea participării la vot” este concluzia dezbaterii ”Provocările administrative și de securitate ale Votului electronic”, organizată astăzi, 7 februarie 2019, de Uniunea Salvați România.

Participanții la dezbateri au pornit de la premisa că prezența la vot în România a scăzut constant, până la niveluri alarmante, fapt care a favorizat curentele populiste precum și accederea la putere a alianței toxice PSD-ALDE.

În opinia participanților, introducerea votului electronic de la distanță ar duce la creșterea prezenței la vot ceea ce ar conduce la creșterea implicării unor noi categorii de votanți în procesul electoral. De asemenea, participanții au reliefat că introducerea sistemului de vot electronic la distanță necesită adoptarea unei legislații coerente, care să prevină frauda electorală și să crească încrederea populației siguranța votului electronic în particular și a procesului electoral în general.

”Atât timp cât nu vom încuraja oamenii să folosească azi tehnologia modernă, lipsa de încrederea va rămâne principalul motiv pentru care adoptarea votului electronic de la distanță va eșua sau nu va fi adoptat”, a transmis Rumiana Decheva, Președinta Asociației Europene pentru Drepturile Omului, Bulgaria.

Nu în cele din urmă, participanții au subliniat necesitatea adoptării legislației privind votul electronic din timp, astfel încât procesul electoral să fie pregătit corespunzător iar alegătorii să fie conștienți de modul de operare și de beneficiile noului sistem de votare.

”Introducerea votului electronic la distanță este o necesitate pentru România și o prioritate pentru USR. Votul electronic la distanță este o necesitate pentru a asigura participarea la viața politică a țării a tuturor cetățenilor României, inclusiv a celor care trăiesc sau muncesc în afara granițelor țării. Din cei peste 18 milioane de alegători români care se află pe listele electorale permanente, cel puțin două milioane se află, în zilele de vot, în afara țării și cred că nimeni nu ar trebui să-și piardă zile întregi, să călătorească sute de kilometri sau să stea ore întregi în frig, la coadă, în fața ambasadei, pentru a-și putea exercita un drept constituțional. De asemenea, introducerea votului electronic de la distanță ar duce la creșterea prezenței la vot, chiar și printre românii de acasă, cu efecte benefice asupra sănătății statului drept și a democrației în țara noastră”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi, organizatorul și moderatorul dezbaterii.

Conform unui recent sondaj de opinie publică, 57,1% dintre români își doresc introducerea unui sistem de vot electronic la distanță iar 71% din respondenți au afirmat că DA, ar participa la vot.

”Rezultatele acestui sondaj, precum și argumentele prezentate în cadrul dezbaterii de azi, ne-au convins că USR trebuie să facă pasul înainte și să depună cât mai rapid în Parlament o inițiativă legislativă pentru introducerea votului electronic de la distanță astfel încât atât alegerile prezidențiale din acest an cât și cele locale și generale de anul viitor românii să poată vota în număr cât mai mare” , a subliniat Nicu Fălcoi, senator USR.

La conferința ”Provocările administrative și de securitate ale Votului electronic” au ținut alocuțiuni:

  • Prof. Dr. Robert Krimmer, Universitatea Tehnologică din Tallinn, Estonia (via Skype)
  • Rumiana Decheva, Președinta Asociației Europene pentru Drepturile Omului, Bulgaria
  • Onno van Dommelen, Vice Președinte, Scytl
  • Mike Summers, Program Manager pentru votul online, Smartmatic
  • Sorin Pavel, Analist sisteme de vot electronic
  • Florina Presadă, senator USR; Radu Mihail, senator USR;Tudor Benga, deputat USR
  • Ștefania Simion, expert juridic pe politici publice.