Penalii PSD vor să blocheze inițiativa Fără Penali în funcții publice

Penalii PSD vor să blocheze inițiativa Fără Penali în funcții publice

Uniune Salvați România condamnă vehement noua încercare PSD de blocare a inițiativei Fără Penali prin sesizarea Parchetului General pentru a evalua autenticitatea celor un milion de semnături de susținere.

Condamnatul penal Cătălin Rădulescu, noul chestor al PSD din Camera Deputaților, și autorul OUG 13 Florin Iordache au încercat în Biroul Permanent să blocheze trimiterea inițiativei Fără Penali la CCR. Cei doi au invocat în BP că Secretariatul general a sesizat neconcordanțe în liste, deși nu intră în atribuțiile SG-ului Camerei Deputaților să verifice autenticitatea semnăturilor. Acesta este treaba primarilor, care deja au atestat dosarele.

USR reclamă că este o încercare de decredibilizare a inițiativei Fără Penali în Funcții Publice care a strâns peste 1.000.000 de semnături. Voluntarii au muncit mult pentru a verifica toate listele înainte de întocmirea dosarelor și o parte dintre semnături au fost eliminate. Toate semnăturile care se află acum în Parlament sunt verificate și valide.

Mulți primari PSD au refuzat să le autentifice din motive stupide precum lipsa celui de-al doilea prenume sau lipsa etajului din adresă. Anularea unor semnături perfect valide pentru că din adresă lipsea etajul sau semnatarul a omis să-și scrie al doilea prenume – cele mai frecvente motive invocate -, este deopotrivă imorală și abuzivă. Mai grav, unii primari au încercat să intimideze oamenii să își retragă semnături și le-am făcut plângeri.

“Este revoltător că această inițiativă semnată de peste 1 milion de români a fost deja blocată de peste 100 de zile de Liviu Dragnea în Camera Deputaților sub pretextul fotocopierii dosarelor cu semnături, iar PSD refuză în continuare să ia în considerare cele un milion de semnături ale românilor care nu mai vor penali la conducerea țării”, a transmis președintele USR Dan Barna.

În pofida noii încercări a PSD de blocare a inițiativei cetățenești, Fără Penali va ajunge la Curtea Constituțională, care are la dispoziție 60 de zile calendaristice să se pronunțe cu privire la constituționalitatea articolului pe care USR vrea să îl introducă în Constituție.

“Judecătorii CCR nu au motive de respingere a articolului, dar știm cu toții că este un articol cu o încărcătură politică mare, iar CCR a avut multe decizii controversate de când este condusă de un fost parlamentar PSD – Valer Dorneanu. Acesta este unul din motivele pentru care USR va iniția o reformă a Curții Constituționale, pentru depolitizarea unei instituții de bază a democrației, care din păcate și-a abandonat misiunea pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de închisoare”, a subliniat președintele USR Dan Barna.

Fără Penali este prioritatea zero pentru USR în această sesiune. Vom duce lupta până la capăt și o vom câștiga.