Ordonanța lăcomiei împiedică extinderea rețelei de internet

USR atrage atenția că ies la suprafață tot mai multe efecte nocive ale ordonanței lăcomiei. Sectoare care susțin modernizarea economiei precum energia sau telecomunicațiile trec printr-un șoc nemotivat. Una dintre consecințele importante din sectorul telecomunicațiilor, de exemplu, constă în blocarea extinderii rețelei de internet. Pe lângă creșterea taxei la 3% pe veniturile operatorilor din telecom și introducerea unor limite absurde pentru licitație pe spectrul 5G, ordonanța lăcomiei blochează și dezvoltarea rețelelor de comunicații.

Evoluția tehnologiei și reformele tehnologice au condus la dezvoltare și progres iar sectorul telecomunicațiilor a fost și continuă să fie epicentrul creșterii și inovării pentru aproape orice industrie. În timp ce mai multe asociații precum Asociația pentru Tehnologie și Internet evidențiază această situație și atrag atenția asupra consecințelor nefaste ale ordonanței, operatorii telecom cer anularea sa.

Toate firmele care furnizează servicii de comunicații vor trebui să fie extrem de atenți atunci vor încheia contracte. Indiferent că vorbim despre contracte de instalare sau doar despre contracte de întreținere, furnizorii riscă amenzi enorme dacă efectuează lucrări de acces pe proprietăți pentru care nu au drept de acces sau autorizație de construire. Legea prevede clar faptul că sancțiunea este în ,„cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, proporțional cu numărul de utilizatori deserviți fără autorizație, respectiv cu câte un procent la 100 de utilizatori”.

Banii ce vor fi obținuți din amenzi vor ajunge, bineînțeles, la bugetul de stat. De exemplu, dacă furnizorul de rețele de comunicații „X” are o cifră de afaceri de 200.000 euro și instalează internet într-un bloc cu 150 de apartamente care nu are autorizație de construire acesta va trebui să plătească o amendă de 3.000 euro adică câte un procent din cifra de afaceri la fiecare 100 de utilizatori. O altă problemă mare este că modelul nu se aplică doar blocurilor noi construite fără autorizație ci și contractelor de mentenanță ale rețelelor actuale.

Conform raportului anual publicat de ANCOM, la finalul anului 2017, existau 986 de furnizori de rețele publice de comunicații electronice sau servicii de comunicații electronice destinate publicului, în scădere însă cu aproape 7% față de anul 2016.

„Internetul a schimbat lumea. În România, la finalul lui 2017, existau 4,8 milioane de conexiuni la internetul fix și alte peste 20 milioane de conexiuni active la internetul mobil. Vorbim de o piața dinamică și orice acțiune de îngrădire a sa se va răsfrânge clar asupra noastră, a românilor. Guvernul trebuie să pună binele oamenilor mai presus de orice”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

România este o piața matură ce are un avânt tehnologic important din punct de vedere al serviciilor digitale oferite clienților. Această măsură nu face altceva decât să îngrădească și să blocheze posibilitatea de extindere a operatorilor care, cel mai probabil, până nu vor obține un teanc de hârtii vor refuza să mai tragă fibre în locațiile noi. Așa reușește PSD să strice ceea totuși merge în țară.