Inițiativă USR: Prioritățile Senatului pentru politicile din domeniul relațiilor cu românii din Diaspora

Normalizarea relației cu cetățenii din afara țării trebuie să devină o prioritate pe termen mediu și scurt a statului român iar comisiile parlamentare de specialitate joacă un rol esențial în această strategie.

Radu Mihail, senator USR, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării, a propus spre dezbatere o listă cu priorități, atât legislative cât și de reprezentare, pentru perioada imediat următoare.

Aceste priorități sunt rezultatul discuțiilor directe cu reprezentanții comunităților de români din țări precum Germania, Spania, Italia, Austria, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.

Prioritatea imediată pentru o îmbunătățire a relațiilor cu Diaspora și pentru a mai bună punere în aplicare a strategiilor existente o reprezintă realizarea unui proiect sociologic de cartografiere a comunităților românești din străinătate. Politicile pentru comunitățile de români din afara țării nu pot fi eficiente dacă nu se bazează pe date reale.

Pentru comunitățile istorice de români este necesară adoptarea unor mecanisme concrete pentru monitorizarea permanentă a situației respectării drepturilor, libertăților și demnității românilor din statele vecine României. Comisia Senatului pentru comunitățile de români din afara țării își poate asuma un rol de evaluare în procesul de monitorizare.

Prioritățile propuse spre dezbatere membrilor Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării urmează trei direcții:

1). drepturile civile, politice și cetățenești
2). relația cetățenilor români din străinătate cu administrația publică
3). stimularea implicării românilor din străinătate în dezvoltarea economică si socială a țării

Printre măsurile concrete se numără reprezentativitatea corectă a circumscripției 43 – Diaspora în Parlamentul de la București sau simplificarea procedurilor și o modernizarea procesului de vot prin corespondență.

“Am propus, de asemenea, ca prioritate, încurajarea legislației, inclusiv în materie de buget, care asigură resurse suficiente pentru furnizarea de servicii consulare de calitate și care încurajează implicarea cetățenilor români din Diaspora în evaluarea periodică a activității secțiilor consulare din întreaga lume. Vrem să ne asigurăm, anul acesta, că legea privind înființarea centrelor comunitare pentru românii din străinătate devine cât mai repede un instrument folosit pentru coagularea comunităților. Vom dezbate aceste priorități în Comisia pentru comunitățile de români din afara țării, este un domeniu în care avem nevoie de consultarea reprezentanților tuturor partidelor politice. Diaspora are așteptări mari de la statul român, sunt lucruri pe care autoritățile de la București trebuie să le facă mai repede și mai bine. Anul acesta vom analiza, în Parlament, și stadiul implementării Strategiei pentru românii din străinătate pentru 2017-2020, asumată de guvern. Românii din Diaspora așteaptă lucruri concrete de la noi iar una dintre atribuțiile comisiei pe care o conduc este să stabilească priorități clare în acest domeniu”, a declarant Radu Mihail, senator USR.