Contestațiile USR opresc practicile ceaușiste ale PSD din domeniul educației

Contestațiile USR opresc practicile ceaușiste ale PSD din domeniul educației

Ministerul Educației a lansat, ieri 5 februarie, licitația pentru noile manuale școlare, punând punct unuia dintre cele mai rușinoase capitole ale educației românești din ultimul sfert de secol – revenirea la manualul unic. Măsura propusă de ministrul Liviu Marian Pop a fost declarată neconstituțională de CCR în urma sesizării USR.

Manualul unic din România s-a născut după o vizită făcută de Liviu Pop în Ungaria, pe când era ministru. Faptul că CEDO a condamnat Ungaria pentru impunerea monopolului de stat pe piața manualelor nu l-a convins pe ministrul Pop să se abată de la viziunea sa. Premisa inițiativei fostului ministru PSD Liviu Pop de adoptare a manualului unic a fost legea editurii unice, declarată neconstituțională la sesizarea USR.

De asemenea, declarată neconstituțională, în urma demersurilor USR, legea manualului unic pritocită pe genunche de ministrul Liviu Pop a fost o catastrofă din punct de vedere didactic, o fraudă intelectuală și o gaură financiară pe care o plătim cu toții. Cine-și asumă să plătească pentru manualul de Geografie de clasa a VI-a care punea Turnu Măgurele în locul Turnului Severin? Cine plătește pentru manualele de biologie în care inima și ficatul sunt puse alandala? Cine plătește costurile de 24 de milioane de lei ale întregii operațiuni avortate, din care 100.000 s-au dus pe drepturile de ”autor de greșeli”? Se pare că până în ultima clipă, Liviu Pop, președintele comisiei de Învațământ ar fi făcut presiuni pentru a-și salva ideea manualului unic, dar – din fericire – nu a reușit.

”Manualul unic pentru materiile umaniste este gândit să devină un instrument de propagandă în mâna partidului-stat și așa a fost văzut de domul Pop. El omogenizează ideologic procesul educațional și reduce substanțial libertatea profesorilor de a adapta conținutul lecțiilor la nivelul clasei sau, individual, la nivelul fiecărui elev în parte. Nu este de mirare că zeci, sute de intelectuali s-au pronunțat categoric împotriva revenirii la unul din principiile pe care s-a clădit învățământul în epoca ceaușistă”, transmite senatorul Vlad Alexandrescu.