Fără Penali – prioritatea USR pentru noua sesiune parlamentară

Fără Penali – prioritatea USR pentru noua sesiune parlamentară

Uniunea Salvați România și-a prezentat astăzi prioritățile pentru noua sesiune parlamentară, prima și cea mai importantă prioritate fiind deblocarea inițiativei Fără Penali în funcții publice care, în prezent, este blocată de peste 100 de zile de Liviu Dragnea în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

“Prioritatea noastră este ca Fără Penali să ajungă la CCR și apoi în dezbaterea parlamentară, iar ulterior să organizăm referendumul pe care 1 milion de români îl așteaptă. Lupta pentru apărarea justiției continuă și rămâne o prioritate și pentru această sesiune parlamentară. De aceea vom cere abrogarea legii recursului compensatoriu și aprobarea legii Magnițki în România, proiectul care prevede instituirea unor restricții în privința cetățenilor străini responsabili de corupție la scară largă, spălarea banilor și încălcarea drepturilor omului”, a declarat președintele USR Dan Barna.

În prima zi a sesiunii, USR și-a ales și noi lideri ai grupurilor parlamentare de la Camera Deputaților și Senat. Cristina Prună este noul lider al USR de la Camera Deputaților, iar Silviu Dehelean este noul Secretar al Camerei, în timp ce Adrian Wiener este liderul senatorilor USR, iar Silvia Dinică a fost aleasă secretarul al Senatului din partea USR. Prin aceste schimbări de la o sesiune la alta, USR arată că face politică altfel și oferă ocazia tuturor parlamentarilor să fie în prima linie a procesului decizional din Parlament.

Prima inițiativă a grupului USR de la Camera Deputaților va fi chemarea Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici în Parlament pentru a da socoteală pentru haosul creat în economie în urma adoptării OUG114. USR va milita pentru abrogarea OUG-ului pentru că susține mediul de afaceri, predictibilitatea și stabilitatea.

“Pe lângă chemarea lui Teodorovici în Parlament, deputații USR vor atrage atenția asupra OUG79, o lege uitată în sertarele Parlamentului, care încă crează incertitudine în rândul mediului de afaceri. Vrem ca acea lege să fie scoasă din sertar și să treacă astfel încât mediul de afaceri privat să poată trece contribuțiile de la angajat la angajator și să nu mai stea pe tot felul de artificii”, a transmis Cristina Prună, liderul deputaților USR.

Grupul senatorilor USR va cere înființarea unei comisii de anchetă a CNA, în contextul în care, de curând, instituția a întrerupt în mod abuziv activitatea unei televiziuni. “Trebuie să ne asigurăm că CNA nu va deveni un actor informal și ilegitim în lupta electorală, într-o perioadă în care vom avea multe campanii electorale. Cum, de altfel, multe instituții au fost anexate de PSD-ALDE și cauționează decizii politice, le îmbracă într-o formă care să poată fi livrată populației. Trebuie să ne asigurăm că CNA este o instituție obiectivă care ia deciziile ce se impun și nu intervine în jocul politic”, a explicat Adrian Wiener, liderul senatorilor USR.