Cristina Iurișniți: Subfinanțarea cronică continuă în Educație cu abrambureli pe banda rulantă

Cristina Iurișniți: Subfinanțarea cronică continuă în Educație cu abrambureli pe banda rulantă

Cu o întârziere inadmisibilă de 2 luni, săptămâna viitoare va intra în dezbatere bugetul consolidat pentru anul 2019. Educația are un buget mărit cu 46, 7%. Adică de la 2, 98% ,am ajuns la 3,1% din PIB. Subfinanțarea cronică continuă, avertizează deputata USR Cristina Iurișniți.

”Perseverăm să fim ultimii din Europa în privința interesului și investiției în Educație! Banii se vor duce pe salariile profesorilor rechizite pentru elevi și pe cele 1000 de grădinițe sportive private propuse de Țiriac guvernului și aprobate deja. Prin urmare vor fi alocate 500 de milioane de euro pentru aceste grădinițe sportive fără un studiu de impact, fără consultări publice din perspectiva priorităților! De asemenea prin această decizie este depășit pragul de 200000 de euro ajutor public pentru un agent economic privat conform articolului 17 din Tratatul UE . Unde sunt cele 2500 de creșe și grădinițe publice promise in Programul de guvernare? PSD a finalizat 2 SCOLI din 539 de scoli asumate, doar o grădiniță din cele 876 promise prin PNDL 2. Să arunci 500 de milioane de euro pe grădinițe cu profil sportiv este o decizie care va accentua segregarea, sărăcia, în niciun caz incluziunea și echitatea!”, a explicat

Educația tuturor copiiilor noștri ar trebui să fie o prioritate națională, prin reducerea abandonului școlar de la 18,1% potrivit Eurostat pentru a atinge procentul asumat de 11% la nivel european. Conform INS aproape 30% din copiii români de până la 18 ani au renunțat la studiile obligatorii, cu 7% mai mult decât media europeană. Ministerul vrea tablete în școli înainte de a rezolva problema apei curente si a wc-urilor din curte, a produselor de igienă de bază precum săpun și hârtie igienică absente din multe școli!

Potrivit declarațiilor doamnei Andronescu, în România europeană 2355 școli au o infrastructură de Ev mediu, fără a fi racordate la sistemul de apă și canalizare, grupurile sanitare fiind în curte. In Bistrita Năsăud, județul pe care îl reprezint primarii din peste 20 de localități ( 40 în septembrie) tratează cu nepăsare problema școlilor!

”Soluția nu este în niciun caz să acorzi 500 de milioane de euro pentru contructia unor grădinițe sportive private care vor avea ca un praf in ochi 8% locuri gratuite pentru cei care au un venit sub salariul minim pe economie. Educația trebuie să fie de calitate, echitabilă și incluzivă. Pentru USR educația si sănătatea copiiilor este o prioritate reală fiind singura investiție viabilă pe termen mediu și lung pentru România!”, a declarat deputata USR Cristina Iurișniți.