Bugetul pentru 2019 este unul al minciunii și distrugerii României

Bugetul pentru 2019 este unul al minciunii și distrugerii României

Uniunea Salvați România atrage atenția că bugetul pentru 2019 se bazează pe cifre false, Guvernul a exagerat creșterea economică prognozată pentru 2019 ca să supra-evalueze veniturile la buget.

USR a analizat proiectul de buget și a ajuns la concluzia că veniturile pe care se bazează Guvernul sunt aberante, creșterile de cheltuieli sunt imposibil de susținut, iar cifrele alocate investițiilor publice sunt mincinoase.

“Guvernul estimează o creștere economică de 5.5%, față de 4% anul trecut. Însă UE și economia globală scad dramatic în 2019 față de 2018, vedem cum zona euro este aproape în recesiune deja. Dacă am fi avut un guvern performant, poate că puteam spera la o creștere de 2-3%. Însă efectele OUG-ului fiscal au anihilat orice speranță de creștere, pentru că în mediul privat investițiile sunt blocate, în multe sectoare se pregătesc disponibilizări iar creditarea băncilor scade dramatic. Guvernul speră să crească din pix gradul de colectare cu 10%, de la 30% la 33%. Însă de fapt, gradul de colectare nu este nici măcar 30% în 2018, pentru că l-au crescut artificial prin artificii contabile, de exemplu folosind fonduri UE care nici măcar nu au fost plătite”, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR arată că și creșterile de cheltuieli sunt imposibil de susținut. PSD-ALDE promite că vor creste cu 28-30% salariile bugetarilor și cheltuielile sociale. Chiar mai mult decât în 2018. Este o minciună deoarece nu sunt bani. În spitale și scoli nu mai sunt bani nici măcar pentru pixuri și nimeni nu mai finanțează statul roman. Ministrul Teodorovici afirmă că mai are 6 luni în rezerva de urgență, însă banii de fapt se vor termina mult mai repede. Așadar este imposibil de susținut în anul 2019 niște salarii deja duble față de mediul privat. USR subliniază că nu există țară în lume cu o asemenea situație.

“Sunt neconcordanțe și incoerențe ale cifrelor. Aici este o mare problemă, se vede că este vorba despre o creștere umflată din pix care vrea să pară sustenabilă dar nu este. Avem niște venituri masiv supra evaluate care vor duce la probleme în timpul anului. Ce am văzut în anii anteriori este că au pus sistematic aceste evaluări, apoi au tăiat din investiții. De când este PSD la guvernare, am văzut că de acolo se taie mereu la începutul anului. Ceea ce ne demonstrează că sunt niște cifre fictive acolo”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

De la învestire, acest Guvern atinge record după record în ce privește nivelul scăzut al investițiilor publice, în condițiile în care analiștii și mediul de afaceri consideră că asta este singura cale de urmat pentru o creștere economică sănătoasă și care să se reflecte și în nivelul de trai al populației. Deși în ultimii 2 ani, nivelul investițiilor publice a fost sub 3%, Vâlcov și Teodorovici prezintă pentru 2019 un procent mincinos de 4,6%, în condițiile în care presiunile pe buget cu creșterile salariale ne duc cel mai probabil către scenariul unui nou minim istoric la capitolul investiții.

Pe de altă parte, bugetul crește dependența primarilor de guvern, banii către autoritățile locale vor fi alocați din pixul lui Dragnea. Marile orașe, care contribuie marea majoritate a taxelor la buget, vor fi sufocate prin alocarea unor costuri uriașe.

“Politica PSD în raport cu autoritățile locale este una de tip feudal. În acest moment a crescut dramatic dependența de guvern. Nu mi se pare normal că primarii trebuie să cerșească bani de la guvern. Un buget trebuie să fie transparent, dar din păcate vom asista la o manipulare agresivă în acest an. Însă Bucureștiul este un caz atipic, el are bani dar îi cheltuiește prost. Problema e că banii sunt risipiți de o manieră inimaginabilă, în ultimii doi ani au fost cheltuiți 500 de milioane de euro prin companiile municipale înființate de Firea, și s-au dus pe statui, târguri, stimulente inutile. În timp ce pentru dezvoltare a cheltuit doar 5%. Îi solicit Gabrielei Firea să facă bugetul pe noul an în termenul legal, de 15 zile, și să ofere bucureștenilor șansa să participe la dezbatere”, a subliniat Roxana Wring, președinta USR București.

USR conchide că România se află într-o criză fără precedent. Programul de guvernare al PSD-ALDE prezentat în urmă cu doi ani a fost o minciună, iar Guvernul continuă să mintă și anul acesta.