Deputatul USR Stelian Ion, în audiență la ministrul justiției: Nu dați OUG!

Deputatul USR Stelian Ion, în audiență la ministrul justiției: Nu dați OUG!

Deputatul USR Stelian Ion a fost, luni, dimineață, în audiență la ministrul justiției Tudorel Toader pentru a preveni o nouă ordonanță de urgență care va permite, practic, anularea tuturor sentințele definitve pronunțate de ÎCCJ în ultimii cinci ani.

USR avertizează că ordonanța anunțată de Tudorel Toader care permite repunerea în termenul contestației în anulare pentru infractorii condamnați de completurile de 5 de la ÎCCJ este neconstituțională. Există trei decizii CCR, inclusiv decizia care a stabilit că completurile de 5 de la ÎCCJ au fost constituite nelegal, care arată că orice sentință este supusă căilor de atac extraordinare și termenelor existente la momentul pronunțării ei.

„Puterea actuală încearcă albirea dosarelor marilor corupți, în frunte cu Liviu Dragnea. Ordonanța se opune categoric principiului siguranței juridice, principiului neretroactivității legii și principiului autorității de lucru judecat”, a declarat Stelian Ion după discuția cu ministrul Justiției.

„I-am transmis ministrului justiției că ni se pare absolut incorectă maniera de adoptare prin OUG, pentru că nu dă posibilitatea unui control eficient la CCR înainte să-și producă efectele. Odată redeschise toate dosarele, mulți infractori se vor bucura de prescripția specială a faptelor penale. Chiar dacă teoretic există posibilitatea să fie din nou judecați și condamnați, în foarte multe cazuri faptele se vor prescrie“, a mai declarat deputatul USR.

USR reclamă faptul că ministrul justiției este preocupat să ofere reparații infractorilor, în loc să aibă ca obiectiv recuperarea prejudiciilor și protejarea victimelor. Deși este fost judecător CCR, Tudorel Toader alege să își bată joc de Constituție pentru a respecta ordinele lui Dragnea.

„Din punctul nostru de vedere, ordonanța este dată cu dedicație pentru marii corupți ai puterii actuale, în frunte cu Liviu Dragnea, care este șeful piramidei. Dar nu trebuie să uităm de baronii locali, jupânii de județe care pur și simplu au căpușat județele țării și cu aceste cadouri făcute de CCR și de Guvern prin Ministerul Justiției vor fi scăpați de orice răspundere“, a subliniat deputatul USR Stelian Ion.

USR consideră că este inadmisibil să se adopte acest OUG neconstituțional, iar Avocatul Poporului este obligat să îl conteste.