Promisiunile lui Anton Anton nu rezolvă problemele din energie cauzate de ordonanța lăcomiei

Promisiunile lui Anton Anton nu rezolvă problemele din energie cauzate de ordonanța lăcomiei

Uniunea Salvați România avertizează că promisiunile ministrului Energiei Anton Anton de eliminare a taxei de 2% pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune nu vor rezolva problemele din energie cauzate de ordonanța lăcomiei.  

Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie trebuie eliminată alături de plafonarea prețului la energie. Această plafonare va duce la distorsionarea pieței și servicii mai proaste la prețuri fixate de politicieni.

USR anticipează că Guvernul PSD-ALDE va fi obligat să peticească ordonanța 114/2018, după modelul ordonanței 79/2017 cunoscută ca ”revoluția fiscală”, care a fost adoptată și pusă în aplicare tot fără un studiu cu privire la efectele pe care le va produce. Imediat după a fost nevoie de cinci ordonanțe de corectare (OUG 95/2017, OUG 99/201, OUG 103/2017, OUG 116/2017, OUG 3/2018).

USR cere abrogarea Ordonanței lăcomiei. PSD-ALDE au vrut să pedepsească „lăcomia” companiilor străine, dar au lovit în companiile românești cu un rol fundamental în asigurarea securității energetice. Românii nu vor distrugerea companiilor românești din energie pentru a plăti timp de 3 ani mai puțini bani pentru gaze.

Una dintre soluțiile pentru care USR militează de la intrarea în Parlament este adoptarea mecanismelor pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, adică a românilor care au venituri mult prea mici sau nu se pot angaja și, în consecință, nu își pot achita factura curentă la energie și gaze. Din păcate, guvernarea PSD-ALDE a amânat implementarea acestor mecanisme de protecție de trei ori, mai nou, până în 2021.