România – 2 ani de dezastru economic al guvernării PSD-ALDE. Soluțiile USR pentru a redresa economia

România – 2 ani de dezastru economic al guvernării PSD-ALDE. Soluțiile USR pentru a redresa economia

Uniunea Salvați România transmite că Guvernul PSD-ALDE a reușit în doi ani să ducă țara în cel mai dificil moment de la criza din 2008 până acum. Economia României este deja în pragul blocajului – 70% din creșterea PIB-ului în 2018 a venit din creșterea stocurilor (producție care nu a fost vândută).

Primele semne ale crizei sunt cât se poate de clare: vânzările de locuințe se prăbușesc (au scăzut aproape cu 50%), vânzările de autoturisme, indicator relevant asupra stării economiei, au scăzut cu 10% iar leul se devalorizează în ritm accelerat. În schimb, țara noastră se mândrește cu cea mai mare inflație din UE din cauza PSD. 

Deși PSD a blocat, practic, aproape toate investițiile relevante în 2018, bugetul statului este în colaps. De asemenea, OUG-ul fiscal adoptat în decembrie destabilizează grav industria energetică, telecomunicațiile, sistemul financiar și pensiile românilor.

“În primii doi ani de guvernare PSD-ALDE, tot ce au văzut românii este cum partidele din fruntea țării se ocupă de rezolvarea problemelor din justiție ale lui Liviu Dragnea, în timp ce economia se prăbușește. Dacă în 2016, România aproape că îndeplinea toate obiectivele ca țara noastră să adere la moneda euro, astăzi avem o realitate îngrijorătoare. PSD a adus România într-un punct în care ne împrumutăm la cel mai mare punct din Europa, un indicator care arată că nimeni nu mai are încredere în economia României. USR vine cu soluții concrete pentru redresarea economiei, agenda țării noastre nu mai poate rămâne doar în sfera justiției”, a declarat președintele USR Dan Barna.

În acest context, USR are 3 cereri publice către PSD și Guvernul României:
1. Să respecte legea: să comunice date corecte pentru execuția bugetară din 2018 și să prezinte urgent propunerea de buget pe 2019 (care, conform legii, trebuia prezentat în Noiembrie 2018 cel târziu). Să abroge urgent cele 2 OUG-uri (fiscal și fondul suveran), care au fost contestate chiar de instituțiile statului, inclusiv de Ministerul Justiției.

2. Să construiască bugetul pe cifre reale și să protejeze cetățenii cinstiți și firmele din România. Cerem PSD să elimine orice taxe noi, să folosească fondurile europene pentru investiții, să taie pensiile speciale și salariile nesimțite, să oprească banii aruncați către firmele căpușă.

3. Să oprească orice încercare de destabilizare a suveranității țării în favoarea Rusiei sau Chinei. Dacă au nevoie de bani, să lucreze cu partenerii noștri strategici, nu cu state care au ca obiectiv să ne scoată din Uniunea Europeană și NATO.

USR va lansa periodic anul acesta policy brief-uri cu soluții la problemele stringente cu care se confruntă țara noastră precum și programul de guvernare participativ pe care l-a lansat încă de la mijlocul anul trecut, iar în construcția lui sunt implicați specialiști din diferite domenii. Programul pe economie va beneficia de expertiza economistului Andrei Caramitru, membru USR.

“În 2019 vom fi loviți de trei mari valuri. Primul este cel legat de economia Europei, care este în cădere liberă. În ultimele luni Germania, Franța și Italia au avut PIB la limita recesiunii tehnice. Criza va veni și în România, industria noastră va avea de suferit, dat fiindcă este ținută sub asediu chiar de către propriul Guvern. Al doilea punct este cel legat de iresponsabilitate: Efectele OUG-ului fiscal vor fi dramatice. Prețurile vor crește pentru a compensa taxele, au început deja să o facă, creditarea va scădea și leul va continua să se deprecieze. Cel puțin 1 milion de angajați sunt deja direct afectați. Al treilea val este cel legat de incompetență:  Deficitul bugetar este scăpat de sub control. Ministerul de Finanțe nu reușește să închidă cifrele nici cu o creștere imaginar ipotetică de 5.5%. Cu o creștere economică realistă, deficitul poate să atingă 5-7% din PIB – o gaură de 20-40 miliarde de RON peste deficitul maxim de 3%. Criza anterioară din 2008 a fost declanșată de o gaură de doar 5 miliarde, pentru comparație”, a subliniat economistul USR Andrei Caramitru.

USR subliniază că modelul economic promovat de PSD nu funcționează, s-a dovedit deja. PSD nu mai poate continua să taxeze angajații cinstiți mai mult decât oriunde în Europa și nu poate continua terorizarea mediului de afaceri pentru a finanța furtul generalizat, salariile nesimțite ale politrucilor și pensiile speciale.

“Minciuna “Programul de Guvernare PSD” a eșuat lamentabil și nota de plată este enormă pentru toți românii. Trebuie să evităm prăbușirea economică. Trebuie, și putem, să schimbăm fundamental perspectivele de dezvoltare ale țării. Nu ne mai putem permite să pierdem 300.000 de români care pleacă din România în fiecare an. Nu mai avem de unde”, a conchis deputatul USR Claudiu Năsui.

Consultă documentul AICI:  PolicyBrief_2 ani de dezastru economic. Soluțiile USR