Deputat Silviu Dehelean: Ministrul Tudorel Toader manipulează datele despre recursul compensatoriu

Deputat Silviu Dehelean: Ministrul Tudorel Toader manipulează datele despre recursul compensatoriu

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, demontează tentativa de manipulare prin care ministrul Justitiei, domnul Tudorel Toader, incearca sa paseze raspunderea pentru recursul compensatoriu Guvernului tehnocrat.

”Crima comisa la Medias, unde suspect este un detinut eliberat in baza recursului compensatoriu, l-a obligat pe domnul ministru Tudorel Toader sa aiba o reactie. Reactia sa naturala a fost sa paseze raspunderea, aratand ca masura a fost initiata in timpul guvernarii tehnocrate. Aceasta este o manipulare: proiectul a fost trimis în Parlament de Guvernul Grindeanu și a fost modificat substantial de Partidul Social Democrat, care l-a transformat pentru a servi nevoilor liderilor sai, ca ministrul a facilitat aceste modificari nocive prin absenta totala de la dezbateri a Ministerului si ca toate avizele, inclusiv cel al CSM, au venit pe o cu totul alta forma a propunerii. Sigur ca, acum cand infractorii periculosi pe care i-au eliberat prin artificii legislative ne pun viata in pericol, oamenii domnului Liviu Dragnea incearca sa gaseasca un vinovat. Insa chiar daca recursul compensatoriu a fost initiat anterior alegerilor din decembrie 2016, efectele la care asistam astazi sunt opera exclusiva a coalitiei PSD-UDMR-ALDE.

Deputatul Silviu Dehelean prezintă amendamentele prin care deputații PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache, precum și deputatul UDMR Marton Arpad au transformat recursul compensatoriu intr-o forma de gratiere mascata.

1.Cresterea compensatiei de la 3 zile la 6 zile pentru executarea a 30 de zile in conditiinecorespunzatoare;

2. Calcularea directa si automata a beneficiului de 6 zile pentru 30 de zile executate, fara niciun filtru judiciar;

3. Stabilirea calitatii de spatiu necorespunzator pentru cladirile de penitenciar, nu pentru fiecare incapere in parte, beneficiind astfel de compensatie si cei care au efectuat pedeapsa in spatii optime

4. Largirea sferei termenului de spatiu necorespunzator

5. Cresterea beneficiului acordat pentru prestarea de munca pe perioada executarii pedepsei si posibilitatea oferita detinutilor de a avea o optiune privind beneficiul, cum ar fi recompensa in schimbul cedării către penitenciar a remuneratiei pentru munca prestată.

”Am fost singurul deputat de Opozitie prezent la sedinta Comisiei juridice în care a fost adoptataaceasta lege, sedinta despre care am aflat complet intamplator, pentru ca a fost convocata neregulamentar si in secret, fara participarea presei sau a deputatilor din afara coalitiei guvernamentale. Aceste amendamente au fost  adoptate sub atenta supraveghere a domnilor deputati Eugen Nicolicea (PSD), Florin Iordache (PSD) si Marton Arpad (UDMR), cu aprobarea tacita a ministrului Justitiei Tudorel Toader. Efectele, pe care le-am semnalat în Comisie au inceput sa devina vizibile si in spatiul public: cresterea criminalitatii, cresterea costurilor judiciare, supraaglomerarea instantelor de judecata etc”, a explicat deputatul Silviu Dehelean.

După cum atrag atentia și angajații din penitenciare, in conditiile in care, în general, recidiva intervine undeva intr-un interval de 1-5 ani si se ridica la un procent de aproximativ 65%, este de asteptat ca in curand populatia penitenciara sa fie cu 5000 de persoane mai numeroasa decat la data adoptarii recursului compensantoriu. Deci, legea recursului compensatoriu lucreaza tocmai impotriva scopului pentru care – oficial! – a fost adoptata.

”Este esential de precizat, pentru a intelege mai bine strategia Puterii, ca ministrul Justieiei a absentat nepermis de la dezbaterile parlamentare privind aceasta lege, iar toate avizele au fost acordate pe forma initiala, anterior amendamentelor extrem de periculoase ale PSD si UDMR, inclusiv avizul CSM. Uniunea Salvati Romania a inițiat si va milita pentru abrogarea acestei legi care pune in pericol sigurantacetatenilor, adoptata doar pentru ca oamenii lui Liviu Dragnea nu au gasit o alta metoda de a se salva de puscarie”, a declarat deputatul Silviu Dehelean.