Silvia Dinică: Pas cu pas spre faliment

Silvia Dinică: Pas cu pas spre faliment

Senatoarea USR Silvia Dinică avertizează că România se îndreaptă pas cu pas spre faliment din cauza coaliției PSD-ALDE:

Existau deja destule semne că actualul Guvern va avea probleme în realizarea bugetului pe anul următor. Toate ”pomenile” promise nu au acoperire. Statul român efectiv nu are bani pentru a le susține. Soluția găsită de domnul Teodorovici? Noi taxe.

Prima taxă nouă anunțată a fost numită taxa pe ”lăcomia băncilor”. Guvernul spune că ar fi o diferență prea mare între dobânzile la credite și cele la depozite, iar această diferență trebuie taxată. Doar că statul român se împrumută cel mai mult de pe piață (este cele mai mare împrumutat). Probabil că domnul Teodorovici s-a gândit în felul ăsta că va șantaja băncile din România. Cei care vor avea de suferit vor fi românii, care vor plăti rate mai mari.
Ce efect va avea această nouă taxă? Greu de spus. Dar dacă vă gândeați că vă veți lua un împrumut pentru o casă nouă, luați-vă gândul de la așa ceva. Costurile pentru un credit vor crește foarte mult.

O a doua taxă, va fi taxa de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din domeniile energetic și telecom. În primul rând, probabil că vom plăti un internet mai scump și cu viteze mai mici. România s-a lăudat ani la rând cu calitatea rețelelor de internet. Cred că ”Partidul” și-ar dori să nu ne mai documentăm așa mult de pe internet, ci Antena 3 și România TV ar trebui să fie unicele surse de informare.

Vrem investiții noi în sectorul energetic? Cel mai mai probabil acestea nu se vor mai realiza și vom rămâne tot cu centrale vechi și poluante. Ba chiar este posibil să vedem și niște falimente printre producătorii de energie verde.

Ca de obicei, noile taxe se vor vedea în buzunarele românilor. Cum s-au gândit guvernanții noștri să combată asta?
În primul rând printr-o măsură populistă, înghețarea tarifelor la gaze. Măsura asta va lovi însă tot în români. Există încă importante rezerve de gaze pe teritoriul României care nu au fost folosite, dar mai ales în Marea Neagră s-au descoperit niște zăcăminte importante. Aceste resurse ar putea duce în primul rând la crearea de locuri de muncă.

Nu în ultimul rând, posibilitatea de a retrage banii strânși din Pilonul II dacă persoanele respective au contribuit mai mult de 5 ani. Destul de posibil să vedem astfel dispariția acestui pilon, deoarece odată retrași banii, persoanele respective vor putea să contribuie cu bani doar către Pilonul I. În fondurile private de pensii s-au strâns 10 miliarde de euro. Imaginați-vă ce va însemna retragerea cătorva miliarde de euro din aceste fonduri. Sau poate ar trebui să ne uităm în istorie, în anii 1990, când FSN-ul a dat populației banii reținuți de regimul comunist. Practic am ajuns să avem o inflație de peste 100%. Dacă vă gândeați că tranziția din anii 90 s-a terminat, să știți că ea tocmai ce reîncepe!