USR a atacat la CCR numirea lui Opre în fruntea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

USR a atacat la CCR numirea lui Opre în fruntea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

USR a atacat la Curtea Constituțională numirea Ancuței Opre în funcția de președinte al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

În primul rând, Ancuța Opre nu îndeplinește criteriul competenței în domeniul protecției datelor cu caracter personal și nici pe cel al vechimii de minim 10 ani în specialitatea aceluiași domeniu.

În al doilea rând, PSD-ALDE nu au respectat procedura de numire. Biroul Permanent al Senatului nu a notificat toate grupurile parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului pentru a obține propuneri din partea acestora pentru funcția de președinte al A.N.S.P.D.C.P., conform regulamentului. Grupul parlamentar al USR din Camera Deputaților nu a primit hotărârea adoptată de Biroul Permanent al Senatului în ședința din 29 octombrie 2018 și prin urmare a fost privat de posibilitatea de a face o astfel de nominalizare.  

În al treilea rând, numirea doamnei Opre s-a făcut fără votul majorităţii senatorilor. La ședința din 26 noiembrie, au votat 91 de senatori, dintre care 63 pentru, 27 împotrivă și o abținere, după care doamna Ancuța Oprea și-a depus jurământul în Plenul Senatului.
Astfel s-au încălcat dispozițiile Legii 102/2005, Art. 7, alin. (3), potrivit căruia ‘Numirea preşedintelui şi a vicepreşedintelui Autorităţii naţionale de supraveghere se face cu votul majorităţii senatorilor’. Cerința majorității absolute pentru această numire reiese cu claritate din lege, cerință care ar fi putut fi îndeplinită numai în situația în care 69 de senatori ar fi votat pentru numirea doamnei Ancuța Opre în funcția de președinte al A.N.S.P.D.C.

Toți senatorii USR au votat împotiva numirii doamnei Ancuța Opre în funcția de președintă a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). USR consideră această numire într-un nou mandat drept o răsplată pentru felul în care Ancuța Opre știe să folosească instituția în interesul PSD, obediență demonstrată atunci când aceasta a semnat notificarea-amenințare trimisă jurnalistilor de la RISE Project, în urma dezvăluirilor privind dosarul TelDrum.

”În timpul audierilor din Comisia juridică, de numiri, disciplină și imunități, doamna Opre a demonstrat că nu are cunoștințe nici despre jurisprudenta CEDO în domeniu și nici nu poate întelege dreptul legitim al cetățenilor de a fi informați cu privire la fapte și persoane de interes public. În scurta prezentare pe care și-a făcut-o în plenul Senatului, înainte de vot, doamna Opre a arătat, în schimb, că știe să fie parcimonioasă cu adevărul și nu ne-a dezvăluit și acele aspecte care ar fi putut să o facă, moralmente măcar, incompatibilă cu deținea funcției”, spune Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, liderul grupului senatorilor USR
În timpul audierilor din Comisia juridică, de numiri, disciplină și imunități, întrebată de cazul Rise Project, doamna Ancuța Gianina Opre, persoană urmarită penal de procurorii DNA într-un dosar ANRP, s-a dovedit incapabilă să facă diferența dintre viața privată a unei persoane și dreptul presei de a publica informații despre persoane de interes public.