USR: Nu este nicio urgență pentru a modifica legislația penală prin OUG

USR: Nu este nicio urgență pentru a modifica legislația penală prin OUG

USR susține că nu este nicio urgență pentru a modifica legislația penală prin OUG, PSD încearcă să se substituie Guvernului și Parlamentului, la fel ca PCR în perioada comunistă.

”Dacă mai avea cineva vreo îndoială: OUG-urile pe justiție se decid în CEx-ul PSD, nu în ședințele de Guvern. Liviu Dragnea i-a cerut, astăzi, ministrului Justiției să elaboreze un OUG pe Codurile Penale. La aproape 30 de ani de la căderea comunismului, succesorul PCR se substituie din nou instituțiilor statului. PSD se substituie atât Guvernului, cât și Parlamentului. Codurile trebuie dezbătute în Parlament, așa cum este normal într-un stat democratic. Nu este nicio urgență pentru a modifica legislația penală, decât scăparea lui Dragnea, Tăriceanu și a altor infractori cu dosare penale”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană (prin raportul MCV) au spus clar că legile de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală trebuie dezbătute cu întreaga societate civilă, cu specialiștii în domeniu, nu adoptate în urma unei ședințe de partid, netransparent, în spatele ușilor închise, la comanda lui Liviu Dragnea.

USR consideră că ministrul justiției Tudorel Toader nu mai are niciun fel de legitimitate să elaboreze un OUG pe Codurile Penale în condițiile în care a propus modificări declarate de CCR neconstituționale, printre care și redefinirea abuzului în serviciu.

”Am asistat astăzi la un episod foarte trist în istoria Parlament: în timp ce în plenul Senatului se dezbătea reexaminarea legii de modificare a Codului de Procedură Penală, am aflat că premierul Viorica Dăncilă și ministrul justiției Tudorel Toader pregătesc un OUG pe Codurile Penale. Este inadmisibilă o astfel de atitudine, care aruncă în derizoriu întreaga activitate parlamentară și activitatea membrilor Comisiei speciale care timp de un an au discutat acest proiect de lege. Puteam să anticipăm această reacție, având în vedere lipsa de interes pe care a dovedit-o ministrul justiției. Acesta nu a fost prezent în cadrul comisiei când s-au rediscutat aceste modificări, credeam că îi este rușine de faptul că foarte multe dintre propunerile pe care el le-a avansat au fost declarate neconstituționale de CCR. Dar, de fapt, motivul este unul mult mai puternic: nu este interesat de dezbaterea parlamentară, pentru că vrea ocolească Parlamentul, nu dorește ca această lege să fie votată în plenul celor două Camere”, a explicat senatorul USR George Dircă.

USR susține că PSD trebuie să plece de la guvernare, până nu transformă România în dictatura lui Dragnea. Cel mai probabil, urmează și amnistia și grațierea, cea mai marea dorință a penalilor care au devalizat bugetul statului.

USR avertizează că printre articolele considerate constituționale de CCR sunt reducerea termenelor de prescripție și redefinirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență.