Plenul e suveran, Liviu Dragnea a fost revocat

Plenul e suveran, Liviu Dragnea a fost revocat

Uniunea Salvați România susține că Liviu Dragnea şi Florin Iordache au fost revocați de la conducerea Camerei Deputaţilor, în urma votului majorității parlamentare prezente la ședința de plen de miercuri. Revocarea trebuie să apară în stenogramele Camerei Deputaților și în Monitorul Oficial pentru a deveni realitate politică.

Este foarte important că astăzi opoziția a arătat că se poate uni și a votat democratic pentru revocarea lui Dragnea și Iordache. Dacă această revocare nu va apărea în Monitorul Oficial și Dragnea va continua să conducă Camera Deputaților va un abuz al PSD și o încălcare a voinței Parlamentului.  

Florin Iordache, care a condus ședința de miercuri a Camerei Deputaților, s-a temut să pună pe ordinea de zi cele două solicitări de revocare inițiate de USR, PNL, PMP și ceilalți deputați din opoziție și a refuzat în mod abuziv să supună la vot cele două solicitări.

Conform regulamentului, ședința nu mai putea fi condusă de Florin Iordache, fiind deja în procedură de revocare din funcția deținută, de aceea conducerea ședinței a fost preluată de vicepreședintele Marilen Pirtea, cu secretarii Iulian Bulai și Cristian Buican. Marilen Pirtea a supus la vot suplimentarea ordinii de zi cu 2 puncte – revocarea lui Iordache și a lui Dragnea. Ambele solicitări au fost votate cu mâna ridicată de majoritatea deputaților prezenți: 112 voturi pentru revocarea lui Iordache și 113 voturi pentru revocarea lui Dragnea.

Florin Iordache a refuzat să se ridice de pe scaun și a încercat să continue ședința, dar pentru prima dată în legislatura 2016-2020 o ședință de vot final a Camerei Deputaților a fost anulată din lipsă de cvorum, la ședință fiind prezenți doar 148 de deputați. Majoritatea PSD-ALDE nu mai există în Camera Deputaților.

USR avertizează că în următoarele zile, Dragnea va utiliza probabil toate resursele statului pentru a-și asigura majoritatea de luni încolo, ceea ce poate pune în pericol inclusiv bugetul României. Facem un apel la parlamentarii opoziției să dea dovadă de responsabilitate politică și respect pentru cetățenii care i-au trimis în Parlament să nu migreze în tabăra lui Dragnea.

USR și partidele de opoziție consideră că Liviu Dragnea conduce ilegal Camera Deputaților din vara acestui an, de când a refuzat să convoace sesiunea extraordinară, la solicitarea unei treimi din deputați. Refuzul de a convoca sesiunea reprezintă o încălcare flagrantă a Constituției și a Regulamentului Camerei Deputaților.

USR reamintește că există un precedent de schimbare prin vot a conducerii Camerei Deputaților, în 2012, când Roberta Anastase a fost schimbată de la șefia Camerei Deputaților de către PSD.